2024. április 27. - Zita

Két új kép a Munkácsy kollekcióban

Munkácsy Mihály két alkotásával, az eddig ki nem állított Mosónők című festménnyel, valamint a Krisztus Pilátus előtt című mű egyik olajvázlatával gazdagodott pénteken az egri Zsinagóga Galériában látható "utazó tárlat".
2007. december 7. péntek 13:50 - Hírextra

A Mosónők című festmény 80 évig "lóghatott" egy New York-i magánlakásban; Pákh Imre magyar származású gyűjtő, az Egerben kiállított anyag gazdája a tulajdonostól vásárolta meg a képet.
A festményt az adásvétel után egyből Egerbe vitték.

Pákh Imre elmondta: ismeretei szerint a Mosónők című mű egyenesen Munkácsy Mihály párizsi műterméből került Amerikába.

A Krisztus Pilátus előtt című festmény egyik olajvázlatával is gazdagodott az Egerben látható kollekció. A műgyűjtő üzletember a kép érdekességeként említette, hogy a végső alkotással ellentétben Pilátus nem négy, hanem öt lépcsőfok tetején foglal helyet.

Pákh Imre megjegyezte: az olajvázlatot Hans Temple ismert Munkácsy-portréja mellé függesztették ki a rendezők. A portrén épp a Krisztus Pilátus előtt című művet festi a mester - tette hozzá.

Pénteken Pákh Imre és a város vezetői köszöntötték a Munkácsy kiállítás-sorozat 900 ezredik látogatóját is: a tatai Petrovics Adorján és felesége Munkácsy-albumot, Egert bemutató fényképalbumot és egy palack különleges Munkácsy-bort vehetett át.

Egerben január 27-ig látható az amerikai műgyűjtő Munkácsy-kollekciójának 27 darabja, valamint két Munkácsy Mihályról készült portré. Az egyik Rippl-Rónai József, a másik Hans Temple alkotása.
A város önkormányzata 20 millió forintot fordított a felbecsülhetetlen értékű gyűjteménynek otthont adó kiállítóhely felújítására, valamint a biztonsági berendezések felszerelésére.

A gyűjteményt már több magyarországi városban, valamint Csíkszeredában is bemutatták.
Pákh Imre korábban arról számolt be egy tájékoztatón, hogy a magyarországi tárlatok után 2009-ben Bécsben, a Magyar Nemzeti Galériával és egy bécsi múzeummal közösen nyílik nagyszabású kiállítás, majd Párizsba "utaznak" a képek, végül New Yorkban fejeződik be a körút.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását