2024. április 27. - Zita

Holokauszt Egerben

A holokauszt magyarországi történetét bemutató tárlat nyílt hétfőn Egerben; az Élet Menete Alapítvány vándorkiállítása, amelyet egy korabeli marhavagonban rendeztek be, június 1-ig tekinthető meg a település vasútállomásán.
2008. május 26. hétfő 16:45 - Hírextra
A holokauszthoz hasonló embertelenségek megakadályozása érdekében a felnövő nemzedékeket meg kell tanítani a másság elfogadására, arra, hogy nem csak kell, hanem jó is együtt élni azzal, mindenki különbözik másik embertársától; ez a kiállítás legfőbb üzenete - hangsúlyozta a megnyitón a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A másik fontos történelmi tanulság, hogy 1943-1945-ben magyarok gyilkoltak magyarokat - tette hozzá az egri zsidó családból származó Székely Gábor.

Breuer Tiborné túlélőként felidézte az egri zsidóság deportálásának történetét. Mint elmondta, a saját kezükkel építették fel börtönüket, vagyis falat húztak az Egerhez közeli Kerecsend téglagyára köré, ahová a környék zsidóságát összegyűjtötték. Ezt követően három napig utaztak marhavagonba zárva Auschwitzig. Megmenekülését annak köszönhette, hogy a szelektálásnál munkaképesnek nyilvánították és egy föld alatti lőszergyárba került kényszermunkára - tette hozzá.

Habis László, Eger polgármestere fontosnak nevezte, hogy egy olyan iskolavárosban is bemutatkozik a kiállítás, mint Eger, mert az ifjú nemzedékeknek meg kell ismerniük a történteket. Egyben reményét fejezte ki, hogy az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések segítenek megszabadulni minden olyan törekvéstől, amely emberek megkülönböztetését jelenti.

A kiállítást tavaly március óta az ország 25 településén több mint 51 ezren nézték meg.

(FOTÓ)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását