2024. június 17. - Laura, Alida

"A világ végveszélyben?"

A nemzetközi jog új kérdései” címmel, a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó gondozásában a napokban jelent meg Dr. Kondorosi Ferenc egyetemi tanár, nemzetközi jogász legújabb kötete.
2008. október 21. kedd 10:38 - Hírextra
Valóban végveszélyben lenne a világunk? A szerző a címben föltett kérdésre a válaszokat a Novus Ordo Mundi, vagyis az „Új világrend” és a globalizáció jelenségeinek, civilizációs problémáinak elemző feltárását keresi. A kötet górcső alá veszi az átalakuló szuverenitást, az emberi jogok, a nemzetközi biztonságpolitikai kihívások és humán biztonság egymásra hatását, valamint a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás problematikáját. Akár a terrorizmust, akár a világszerte terjedő szegénységet ismertető fejezeteket tekintjük, az olvasó csupa olyan kérdéssel szembesül, amelyekre a megnyugtató válaszokat nemhogy egyes államok, de még a nemzetközi közösség sem képes egyelőre megadni.

A szerző hitvallását és üzenetét jól érzékelteti a mű központi gondolata: világunk megmentése és élhetősége érdekében a civilizációs és kulturális különbözőségek között hidat kell teremtenünk. Ennek a konfliktuskezelésnek és konfliktusfeloldásnak pedig a XXI. században már csak a jog lehet az eszköze.

A korunk súlyos problémáit elemző kötet emberszeretetről és a jobbítás szándékáról tanúskodó sorai optimista kicsengéssel zárulnak, hasonlóan Eötvös József azon gondolatához, miszerint: „Az egyes emberek patrióták, de a népek kozmopoliták legyenek, és boldog lesz a világ.”
Forrás: Gáti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását