2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Új vírusazonosító módszeren dolgoznak

A TargetEx Kft. bejelentette, hogy a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) című pályázati program keretében elnyert támogatással új kutatás-fejlesztési projektet indít ”20 perces polimeráz reakciót alkalmazó diagnosztikai módszerhez reagensek kifejlesztése” címmel.
2021. november 16. kedd 08:01 - HírExtra

A projekt összköltsége várhatóan 175 millió forint lesz, melyhez 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a vállalkozás.

„A projekt keretében olyan diagnosztikai reagenseket fejlesztünk ki, amelyek segítségével egyszerűen, olcsón, akár egy körzeti orvosi rendelőben vagy tesztállomáson is 20 perc alatt el lehessen végezni egy vírus, vagy baktérium biztonságos azonosítását.” – mondta Dr. Lőrincz Zsolt, a magyar biotechnológiai kisvállalat ügyvezetője és tudományos igazgatója. „A kifejlesztett termékünk az eddigi eljárásokhoz képest sokkal gyorsabban, és a polimeráz reakció specificitását felhasználva, megbízhatóbban lesznek képesek RNS, vagy DNS tartalmú kórokozók azonosítására.” – tette hozzá.

„A kvantitatív polimeráz láncreakción (qPCR) alapuló diagnosztikai eljárások bonyolultak, lassúak, eszközigényük, reagensfelhasználásuk magas és elvégzésük is nagy gyakorlatot igényel.” – magyarázta Dr. Dormán György, a TargetEx gyógyszerkémiai vezetője. „A mi megoldásunkban használt izotermális láncreakció (LAMP) egy olyan DNS szintézis módszer, amely során a DNS szál másolása állandó hőmérsékleten (60-65˚C) történik meg, ezért nincs szükség a hőmérséklet ciklikus változtatására, mint egy „normál” PCR reakció esetében. A LAMP reakció akár egy vízfürdőben is kivitelezhető. Egyszerre egy, a patogénre jellemző, oligonukleotid próbát használva, pl. a koronavírus detektálására, így igen/nem válasz nyerhető. A pozitív teszt esetén színváltozást kapunk.” – tette hozzá.

„A fejlesztés során a társaság felhasználja a polimerázok és más dignosztikai enzimek fejlesztésében és gyártásában szerzett már több, mint 10 éves tapasztalatát. Felkészülünk a várható igényeknek megfelelő léptékű gyártásra, és természetesen a fejlesztendő termékeket bevezetjük a 2018 óta működő ISO 9001-es minőségbiztosítási rendszerünbe is, így ezeket a termékeket fel tudják használni a CE minősítéssel rendelkező in vitro diagnosztikai kitek előállításához.” – egészítette ki Dr. Lőrincz Zsolt.

„A pályázati támogatás nélkül projektünk nem valósulhatna meg. A projektben felmerülő költségek ~57%-át a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásából finanszírozza a Magyar Kormány. Büszkék vagyunk, hogy projektünk támogatást nyert el (szerződésszám: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00274).” – tájékoztatott Dr. Dormán György.

A TargetEx Kft. 2002-ben alakult, 100%-os magyar tulajdonban levő, független, biotechnológiai kisvállalkozás. Szolgáltatásait és termékeit a gyógyszerkutatás és fejlesztés korai, preklinikai fázisában szükséges biológiai tevékenységek piaci szegmensén kínálja mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban. A TargetEx Kft. szolgáltatások nyújtása mellett nemzetközi és magyar tudományos kutatás-fejlesztési együttműködésekben is részt vesz. A társaság versenyelőnyét a képzett kutatógárda, és az általuk végzett munka elismert szakmai színvonala jelenti.

Forrás: TargetEx
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását