2023. február 4. - Ráhel, Csenge

A cukorbetegek veszélyeztetettek

Mintegy negyven év számos vizsgálata bizonyítja, hogy a cukorbetegségben szenvedők sokkal nagyobb eséllyel fertőződnek meg a tuberkulózis baktériumával, mint az egészséges vércukorszinttel rendelkezők - állapítja meg egy, a PLoS Medicine című folyóiratban
2008. július 15. kedd 08:09 - Hírextra
Christie Jeon és Megan Murray, az amerikai Harvard Egyetem közegészségtani fakultásának kutatói 13 korábbi felmérés - bennük 1,7 millió személy - adatait egyesítve végezték el az elemzést, amely szerint a diabétesz nagyjából háromszorosára növeli a tbc-fertőzés kockázatát.

A tudósok szerint ebből következően az indiai és kínai tuberkulotikus eseteknek több mint 10 százalékáért felelős a cukorbaj. A diabétesz korai felismerésével és kezelésével csökkenthető a tébécé világméretű problémája is - hangoztatják a kutatók.

A bakteriális fertőzés - amelyet Magyarországon egykor a "morbus hungaricusként" emlegettek - még ma is évente 1,6 millió ember halálát okozza a világon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását