2024. április 26. - Ervin

Két magyar film is versenyben Chicagóban

Mundruczó Kornél Delta című alkotása a filmverseny fődíjáért indul a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon; az elsőfilmek versenyébe pedig Alföldi Róbert Nyugalom című munkája kapott meghívást - közölte Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa hétfőn
2008. október 20. hétfő 15:17 - Hírextra
A nemzetközi versenyben az Arany Hugó-fődíjért Mundruczó Kornél Delta című alkotása indul Chicagóban. Az Európai Filmdíjra is jelölt mozit Mundruczó Kornél állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával készítette. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás volt.

A női főszerepben Tóth Orsi látható, aki a Szép napok óta a rendező valamennyi alkotásában megjelent. A férfi főszerepben a világhírű szabadkai hegedűs, Lajkó Félix először látható a mozivásznon. A Delta világpremierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó elnevezésű fődíjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix) és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját.

Mundruczó Kornél alkotásának helyszíne a Duna-delta világtól elzárt, vad vidéke, amelynek lakói teljesen elszigetelődtek a külvilágtól. Ide tér vissza a fiú, aki gyermekkora óta nem járt szülőföldjén, így nem ismerte húgát sem. Találkozásuk után a lány inkább testvéréhez költözik, együtt kezdenek el egy lábakon álló házat építeni a "semmi közepén", egy tavon, természetellenes kapcsolatukat azonban a helyiek nem fogadják el.

Észak-Amerika legrégebbi nemzetközi filmfesztiválján Alföldi Róbert alkotása a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Hugó-díjért versenyez. A film alapjául Bartis Attila 2001-ben megjelent kötete, A nyugalom című regény szolgált. A József Attila-díjas szerző könyvéből Alföldi Róbert és Garaczi László közösen írta a forgatókönyvet. Az Udvaros Dorottya, Makranczi Zoltán, Gryllus Dorka és Hernádi Judit főszereplésével készült alkotást a 39. Magyar Filmszemle játékfilmes versenyprogramjában is bemutatták.

A történet a rendszerváltás utáni években játszódik. Weér Andor író együtt él anyjával, a valaha ünnepelt színésznővel. Az anya tizenöt éve ki sem tette a lábát a lakásból; külföldön élő lányának levelei tartják benne a lelket, bár azokat valójában a fia írja. Érzelmi patthelyzet foglyai: szeretet és gyűlölet kötelékei béklyózzák őket egymáshoz. E szituációba érkezik az erdélyi származású Fehér Eszter, aki a fiú számára a kitörés lehetőségét villantja fel, ám még messze van a vágyott nyugalom.

A múlt szerdán kezdődött 44. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivált a Viggo Mortensen főszereplésével készült Good című film díszbemutatója zárja jövő szerdán. A Vicente Amorim osztrák filmrendező által jegyzett, Magyarországon forgatott mozi a Laurin Film közreműködésével készült. A nagyszabású brit-német koprodukcióban Haumann Máté, Cseh Annamária, Görög László és Fancsikai Péter is szerepel - tudatta a filmunió.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását