2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fej nélkül temetik a halottakat

Évente százötven-százhatvan esetben indul eljárás Magyarországon amiatt, hogy egy halottnak ismeretlen marad a személyazonossága, s közülük mintegy húsz-harminc elhunyt marad azonosítatlan - írta a hétfői Népszava, amely cikkében választ keresett arra is:
2008. október 20. hétfő 07:10 - Hírextra
A lapnak nyilatkozva Köbli Mihály rendőr őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendkívüli haláleseti osztályának vezetője elmondta: az ismeretlen személyazonosságú halottak nagy részét sikerült azonosítani.

"Ám ha harminc nap alatt az elhunyt személyazonosságát nem tudjuk megállapítani, akkor a törvény értelmében az illetőt el kell temetni. Visszakereshető, jelölt sírba" - tette hozzá.

Ezek a holttestek a fővárosban a Kozma utcai Újköztemető 144-es és 165-ös parcellájába kerülnek, s úgynevezett NN-halottként temetik el őket. Fejfáik mindegyikén ugyanez a két betű olvasható: NN. (Nomen nescio - azaz "nem tudom a nevet" - ad magyarázatot a betűkombinációra a lap.)
A temető igazgatója a lap kérdésére megerősítette: "a későbbi azonosítás érdekében" az NN-halottak úgy kerülnek a földbe, hogy előtte levágják a fejüket.

A lap cikke idézetet közöl egy nyilatkozatból, amelyben a rendkívüli haláleseti osztály korábbi vezetője, Szladovics Antal alezredes elmondta, miért van szükség egy esetleges későbbi azonosítás érdekében a fej megőrzésére. Mint kifejtette: a koponya alapján, ha a nyomozás során az elhunytról találnak egy fényképet, "a szuperimpozíciónak nevezett módszerrel 99 százalékos bizonyossággal megállapítható az azonosság".

A lapnak arra a felvetésére, hogy ez a gyakorlat lehetetlenné teszi annak a végtisztességnek a megadását, ami "még egy hajléktalant is megillet", egy név nélkül nyilatkozó patológus azt válaszolta: "ez az egész nem más, mint egy halasztott temetés", egy testrésznek, nevezetesen a fejnek a halasztott temetése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását