2024. május 2. - Zsigmond

Márciusra hívták össze a kongresszust

Az MSZP választmánya 2009. március 21-22-re összehívta a párt tisztújító kongresszusát, amely dönt majd a szocialisták európai parlamenti választási listájáról is - jelentette be Tukacs István, a választmány szervezeti, személyi és költségvetési bizottság
2008. október 19. vasárnap 17:36 - Hírextra
A választmány egyhangúlag hagyta jóvá az országos elnökségnek az időpontra vonatkozó javaslatát - tette hozzá.

Tukacs István elmondta, hogy a párt alapszabálya szerint kétévente kell tisztújító kongresszust tartani, ahol a párttestületek beszámolója után megválasztják az országos vezetőség tagjait.
Megjegyezte, a kongresszuson 698 küldött vesz majd részt.

A bizottsági elnök beszámolt arról is, hogy a választmány vasárnapi döntésével már hétfőtől megkezdődhet a tisztújítás a helyi szervezetekben. Hozzáfűzte, a szabály módosítása előtt ezt csak 90 nappal a kongresszus előtt lehetett megkezdeni.

Tukacs István a döntést indokolva azt mondta, úgy érezték, hogy szabadságot kell adniuk a helyi szervezeteknek a tisztújítás idejének meghatározásában.

Schiffer János, az MSZP választmányának elnökhelyettese beszámolt arról, hogy a testület megvitatta a párt ideológiai programtervezetét, amely a Haza és haladás - A XXI. századi magyar szociáldemokrácia címet viseli, és azt a jövő évi kongresszus fogadja majd el.

A dokumentumról elmondta, annak egyik mondandója, hogy a társadalmi problémák megoldását nem lehet egyedül a piacra hagyni. Az elmúlt napok bizonyítják is, mennyire igaz ez a felvetés - közölte.

Schiffer János szerint nem arról van szó, hogy új etatista programot akar a szocialista párt megvalósítani, de fontos az állam és a piac szerepét tisztázni.

Hozzátette: a válsághelyzetekben teret nyernek az újfasiszta erők, és erre választ kell adnia a baloldalnak is, de nemcsak annak.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke a nemzeti csúccsal kapcsolatban azt mondta, a Fidesz és a KDNP magára maradt megoldási javaslataikkal, azokat sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem támogatták.

Úgy vélte, a tanácskozás elindíthatja a magyar közéletet egy olyan úton, amely ahhoz vezet, hogy megváltozik az elmúlt években kialakult "politikai klíma".

A választmányi elnök szerint ma az ország érdeke a legfontosabb, ez a nemzeti csúcs üzenete. Aki ezt nem érti, az nem méltó az ország vezetésére sem most, sem a későbbiekben - hangoztatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását