2024. május 27. - Hella

Emelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az észak-magyarországi térségben - mondta az MTI-nek a területileg illetékes vízügyi igazgatóság szóvivője hétfőn.
2009. március 9. hétfő 12:47 - HírExtra
Csont Csaba közölte: a Bodrogzug-Török-éri, és a Tiszakarád-ricsei belvízvédelmi szakaszokon a főcsatornák mederteltsége továbbra is magas, vannak olyan szakaszok, ahol az 1999, 2000-es évi szintekre jellemző vízállások alakultak ki. A kialakult kedvezőtlen helyzetre tekintettel ezekre a belvízvédelmi szakaszokra már pénteken elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Hozzátette: 3 szivattyútelepen 8 gépegység üzemel jelenleg is 12 órás műszakban, a befogadó folyókba átemelt vízmennyiség 1 nap alatt 400 ezer köbméternyi volt.
Csont Csaba emlékeztetett arra, hogy 1999 márciusában az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) működési területén a belvízzel borított területek nagysága 51 ezer hektárnyi volt, amelyből a bodrogközi elöntött területek nagysága 30 ezer hektárt tett ki. Az elmúlt 24 órában végzett fölmérések szerint a Bodrogközben jelenleg az elöntött területek nagysága megközelíti a 9 ezer hektárt.

A belvízvédekezés az elmúlt napon mintegy 950 ezer forintba került, a 2009. január 23-ától folytatott belvízvédekezés becsült költségeivel együtt megközelíti a 30 millió forintot.

Csont Csaba elmondta, bár sok csapadék esett az észak-magyarországi folyók vízgyűjtő területein, nagyrészt ez hó formájában hullott, így a vízállásokban jelentős változás nem volt.

Az Ékövizig vízfolyásai közül a Tarna továbbra is végig apad. A Sajó és a Hernád alsó szakaszain tetőzés közeliek a vízszintek, a Hernádon Gesztelynél 20 centiméterrel közelítette meg a vízállás az elsőfokú (250 centiméter) készültségi szintet. A Sajón levonuló árhullám Muhi és Köröm községek között elöntést okozott az ártéri szakaszon, ezért a Borsod megyei közútkezelő kht. forgalomkorlátozást rendelt el a két település között.

Lassan tovább árad a Bodrog is, a vízállások egyelőre 50-70 centivel maradnak el a készültségi szintektől. A Tiszán levonuló árhullám a folyó hazai felső szakaszán 2-3 méteres vízszintemelkedéseket okozott, de készültségi szintet elérő vízállások kialakulására egyelőre még nem kell számítani - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását