2024. május 7. - Gizella

A politikából a pártpolitikától független értékszemlélet hiányzik

Nálunk a politikából a pártpolitikától független értékszemlélet hiányzik - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteken este Veszprémben, a párt által indított Beszélgetések a jövőről elnevezésű rendezvénysorozat első helyszínén.
2008. október 18. szombat 07:35 - Hírextra
Navracsics Tibor szerint nem becsüljük önmagunkat annyira, hogy azt mondjuk: ha van egy olyan országgyűlési képviselő, aki szerint 1956-ban nyilasok randalíroztak az utcán, akkor annak az Országgyűlésben nincsen helye.

A frakcióvezető a későbbiekben többnyire kérdéseket vetett fel két vendégének, s a másfélszáz főnyi közönség Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője véleményét hallhatta.

Schmidt Mária úgy reagált Navracsics Tibor felvetésére, hogy éppen a parlamenti képviselőknek kellene "magukból kiszűrni" az ilyen képviselőt és elérni a lemondatását.

Navracsics Tibor szerint viszont, ha ezt a Fidesz mondja, akkor az emberek számára úgy tűnik, mintha a Fidesz csak "azért kötne bele", mert ellenzékben van. Szerinte Magyarországon óriási szerepe lenne egy, a pártoktól független közvéleménynek, amely "abszolút értékalapon ítéli meg az egyes kérdéseket" - vélekedett a frakcióvezető.

Amely közvélemény azt mondja, hogy nem érdekli szocialista, fideszes, avagy bármilyen politikusról van szó, de "ha ezt és ezt elkövette, akkor nincsen helye az Országgyűlésben, a politikai elitben". Különösen egy olyan demokráciában, amely a saját legitimációját "nem utolsó sorban az 1956-os forradalom demokratikus voltára alapozza" - tette hozzá.

Navracsics Tibor példaként hozta fel, hogy az őszödi beszéd után egy nagykövet említette neki, hogy az ő országában ilyen miatt a miniszterelnök egyáltalán nem maradhatott volna a hivatalában. S elsősorban nem azért, mert az ellenzék lemondatta volna, hanem mert "a közvélemény mondatta volna le".

Szájer József felvetése szerint a miniszterelnök "grandiózus pr-fogást talált ki" a nemzeti csúccsal, hogy a saját felelősségét szétterítse, szétdobja, és azt mondja, hogy nem ő a hibás a kialakult helyzetért. Holott mindenki tudja, hogy ő a hibás, de most ugye "oldjuk meg együtt, amit ő elszúrt". Hozzátette, hogy "ez az áthárítás súlyos és nehéz hagyománya a magyar politikai életnek".

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint "a magyar politika a doktrinerség rabja, s doktriner a magyar értelmiség is". Álláspontja szerint a szabadpiac és az állam leépítésének a "doktriner ideológiája az, amely a magyar politikai elit egy nagyon jelentős részének megkérdőjelezhetetlen tabu témája" és ezt a magyar értelmiséggel "együtt hozta össze".

Szájer József kiemelte, hogy világosan helyre kell tenni az állam funkcióit, s ez egyik fő kérdése a 21. század elejének.

Schmidt Mária úgy fogalmazott a fórumon, hogy most, amikor súlyos bizalmi, politikai és értékválság van, "az ország élén alkalmatlan vezetők állnak", s gyakorlatilag nincs külpolitikája sem Magyarországnak. A főigazgató szerint, olyan emberek állnak az ország élén, akik nem látják, hogy mi lenne a feladatuk, s nem értik, mit kellene csinálniuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását