2024. április 29. - Péter

Fáklyás demonstráció az iskola bezárása ellen

A Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola bezárása ellen tiltakoznak hétfő este hat órától az Alkotmány utcában az intézmény volt és jelenlegi tanárai, diákjai, és szüleik az iskola 150. születésnapja alkalmából.
2007. október 8. hétfő 19:37 - Hírextra

A főváros idén tavasszal döntött az intézmény megszüntetése mellett. A fáklyás demonstrációra várják mindazokat, akik valamilyen formában kötődtek az iskolához, és bíznak az újjáalapításban.

A Fővárosi Közgyűlés április 26-án kezdeményezte a Lengyel Gyula bezárását. A végleges döntés július elsején született meg, ennek értelmében egy évig még a jogutód intézmény telephelyeként működhet az iskola, később azonban a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskolába, illetve a most készülő Dohány utcai Térségi Integrált Szakképző Központba (TISZK) küldik a diákokat. A Rákóczi a VII. Wesselényi u. 38. szám alatt található, és a szülők szerint nemcsak hogy szűkös lenne a gyerekek számára, de messze is van, tehát sokkal többet kellene utazniuk.

A belvárosi szakképző központtal pedig kiszakítanák a gyerekeket abból a zöld környezetből, ahol eddig tanultak. A Lengyel Gyula a IX. kerületben a Friss utcában található. Az intézmény több mint 460 nappali tagozatos diákkal és 14 osztállyal kezdte a tanévet. A tanárok szerint ez azt jelenti, hogy a törvényben előírt 28 fős osztálylétszámot is "túlteljesíti" az intézmény, tehát szó sincs alacsony kihasználtságról, amire a főváros korábban hivatkozott. Az iskola tanárai és diákjai már több megmozdulást is szerveztek az átalakítások miatt, legutóbb szeptember végén a Fővárosi Közgyűlés Váci utcai épülete előtt demonstráltak a bezárás miatt.

A főváros szerint az iskola 700 férőhelyes, tehát a 460 diák ellenére sok üres hellyel működik, ezért van szükség a "racionalizálásra". Horváth Csaba, oktatásügyért felelős főpolgármester-helyettes szerint az újabb tiltakozás csak egy "érzelmi jelenség", nem ésszerű reakció. A döntés fájdalmas, de szükségszerű volt, a gyerekek pedig egyértelműen jobb körülmények közé kerülnek - mondta. Germánné Vastag Györgyi, a főváros Oktatási Bizottságának elnöke légből kapott, megalapozatlan információnak nevezte azt a híresztelést, mely szerint bizonytalan helyekre szórnák szét a diákokat. Mint mondta, a közgyűlés nem véletlenül döntött tavasszal úgy, hogy egy évig még a jogutód intézmény telephelyeként működteti az iskolát. Az új belvárosi TISZK-ben csak 2008 szeptemberére lesznek optimális feltételek a tanuláshoz - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását