2024. április 20. - Tivadar

Érvénytelen a választás Újbudán

Rétvári Bence, a Fidesz-KDNP jelöltje több mint három és félszer több szavazatot kapott az újbudai időközi országgyűlési választáson, mint a koalíciós jelölt, Lakos Imre a nem hivatalos, csaknem teljes feldolgozottságú adatok szerint.
2008. január 27. vasárnap 22:15 - Hírextra
A részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt, ezért február 10-én újra az urnákhoz járulhatnak a 15-ös számú választókerületben élők.

A www.ujbuda.hu honlapon közzétett adatok szerint Rétvári Bence a szavazatok 66,5 százalékát kapta meg, míg MSZP-SZDSZ-es ellenfelére, Lakos Imrére a választók 20,6 százaléka szavazott.

Csapody Miklós (MDF) 9,8 százalékos, Fenyvessy Zoltán (MIÉP) 3,1 százalékos támogatást kapott.

A választók a lábukkal szavaztak, az alacsony részvételért a két nagy párt populizmusa a felelős - mondta Csapody Miklós, a Magyar Demokrata Fórum XI. kerületi jelöltje vasárnap az újbudai urnazárás után az MTI-nek.

"A választópolgárok a lábukkal szavaztak, de úgy, hogy nem használták azt. Politikailag az a magyarázata az alacsony részvételnek, hogy a két nagy párt gyakorlatilag csődöt mondott a populista politikával" - mondta Csapody Miklós.

A politikus kiemelte: folytatja a versenyt, nem lép vissza senkinek a javára. A képviselő bízik benne, hogy két hét múlva többen mennek majd el szavazni, abban pedig biztos, hogy a mostaninál többen fogják támogatni őt.

Csapody Miklós szerint az első forduló adatai azt mutatják, hogy az MDF egy tízszázalékos párt. A következő két hétben nem fog változtatni az eddigi kampányán, de még nagyobb erővel kell majd eljuttatnia a választókhoz az MDF mondanivalóját - tette hozzá.

A politikus az MTI kérdésére elmondta: annak ellenére, hogy két héttel tovább kell kampányolni, nem fogják túllépni a törvényes keretet, hiszen számoltak a második forduló lehetőségével.

Csapody Miklós úgy vélte, hogy az erősödő népszavazási kampány nem fogja elhomályosítani az időközi parlamenti választás második fordulóját a XI. kerületben.

A pártok és a választópolgárok sem vették komolyan a XI. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választást, egyebek mellett ez magyarázhatja az alacsony részvételt - mondta Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője és Kiszelly Zoltán politológus vasárnap az MTI-nek.

Kiszelly Zoltán szerint négy fő oka van annak, hogy kevesen mentek el szavazni a XI. kerületben: a parlamenti mandátumarány, a jelöltek személye, a közvélemény-kutatások hatása és a lanyha kampány.

A politológus szerint az alacsony részvétel egyik oka, hogy nem szoros a kormánytöbbség és az ellenzék közötti mandátumarány a parlamentben, a XI. kerületi mandátum módosulása tehát nem okozhat döntő változást az országgyűlési erőviszonyokban.

Az indulók személye is távol tarthatta a szavazókat: a Fidesz-KDNP gyenge jelöltet állított; az MSZP nem indított önálló jelöltet, így a szocialista szavazók nem voltak motiválva a részvételben; a kis pártoknak pedig nincs akkora szavazóközönsége, ami jelentősen befolyásolhatná a részvételi arányokat - tette hozzá Kiszelly Zoltán.

A közvélemény-kutatások is befolyásolhatták a választást. A fidesz-szimpatizánsok azt gondolhatták, hogy nélkülük is meg lesz a szükséges ötven százalék, a szocialisták pedig úgy vélhették, hogy ha úgy is tíz százalékon van a pártjuk, akkor velük sem lesz meg a többség - húzta alá a politológus.

A két elemző egyetértett abban, hogy a pártok nem igazán kampányoltak. Kiszelly Zoltán rámutatott, hogy nem voltak jelentős rendezvények, ahol részt vettek volna a "nagyágyúk". Szomszéd Orsolya kiemelte: a kevésbé intenzív kampány gyakorlatilag nem is jelent meg az országos médiában, szinte mindössze az MDF-es Csapody Miklós bajszáról lehetett hallani.
A szakértő azt is aláhúzta, hogy az időközi választások hagyományosan alacsony részvétel mellett zajlanak.

Szomszéd Orsolya szerint a választói kiábrándultság, a politikai apátia is közrejátszhatott az alacsony részvételben. Ugyanis amellett, hogy a népszavazással kapcsolatban magas részvételi hajlandóságot mérnek a cégek, a politikából kiábrándultak száma is eléggé magas - fűzte hozzá.
Az elemző hozzátette: Budapestre általában más erőviszonyok jellemzőek, mint az ország egészére. Emellett az alacsony részvételben a rossz időjárásnak is szerepe lehetett - húzta alá.
Szomszéd Orsolya úgy vélte: mindegyik pártnak érdeke lett volna, hogy jó eredményt érjen el a XI. kerületi választáson, ezzel ugyanis "éles helyzetben" is lemérhették volna, hogy a gyakorlatban beigazolódnak-e a közvélemény-kutatási adatok. A vasárnapi voksolásból azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a közelgő népszavazással kapcsolatban - tette hozzá Szomszéd Orsolya.

Kiszelly Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta: a vasárnapi választás jó útmutató volt a Fidesznek és az MSZP-nek is ahhoz, hogyan változtasson, vagy épp ne változtasson népszavazási kampánystratégiáján. A Fidesz például valószínűleg felülvizsgálja majd a mozgósítási technikáját - húzta alá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását