2024. május 20. - Bernát, Felícia

Maradjon a józsefvárosi Somogyi Béla utca

A fővárosi SZDSZ nem támogatja azt a VIII. kerületi javaslatot, hogy egy józsefvárosi utca a jövőben ne Somogyi Béla újságíró, hanem Molnár Ferenc író nevét viselje - közölte John Emese fővárosi frakcióvezető és Boruzs András fővárosi elnök az MTI-vel pén
2008. október 17. péntek 15:32 - Hírextra
Az ügy előzménye, hogy a Fidesz-KDNP többségű kerületi képviselő-testület Takács Gábor szabad demokrata alpolgármester igenlő szavazatával egy civil kezdeményezésre úgy döntött: Molnár Ferenc író nevét viselheti a jövőben a jelenleg Somogyi Béla újságíróról elnevezett utca.

Az átnevezésben a végső szót azonban a szocialista-szabad demokrata többségű Fővárosi Közgyűlésnek kell kimondania, így a kerületi döntés addig nem érvényes. Korábban Molnár György, a józsefvárosi MSZP elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a fővárosi MSZP a közgyűlésben biztosan nem támogatja majd a változtatást.

Az SZDSZ két fővárosi vezetője mostani közleményében is az utcanév megváltoztatása ellen emelte fel a szavát. Ez azt jelenti, hogy az MSZP-SZDSZ-es többségű Fővárosi Közgyűlés "papírforma szerint" nem járul majd hozzá az átnevezéshez.

A liberális párt arra hívta fel a figyelmet, hogy Somogyi Béla a szólás- és sajtószabadság elkötelezett harcosaként, azon kevés szociáldemokraták egyike volt, aki szembeszállt a Tanácsköztársasággal, a kommunista diktatúrával, majd a fehérterror áldozata lett.

Véleményük szerint az utca nevének megváltoztatására nem lehet indok az, hogy Molnár Ferencnek, A Pál utcai fiúk írójának kívántak emléket állítani a kerületben, hiszen az ő nevét már őrzi egy tér az Illés és a Tömő utca sarkán.

Korchma Zsombor, a fővárosi SZDSZ sajtósa közölte azt is, bíznak abban, hogy Takács Gábor alpolgármester igenlő szavazata az átnevezés mellett "csak tévedés volt".

Gotthard Gábor, a kerületi Fidesz-KDNP frakció vezetője csütörtökön az MTI-nek azt mondta: Józsefváros képviselő-testülete nem ideológiai alapon, hanem civil kezdeményezésre döntött az utca átnevezéséről. Emlékeztetett arra, hogy a Józsefváros Nagykörúton belüli területét magába foglaló Palotanegyed részönkormányzata azzal indokolta javaslatát, hogy az utcában álló iskola is nemrég vette fel Molnár Ferenc nevét.

Utalt arra is, hogy Molnár Ferenc talán legnépszerűbb regénye, az 1907-ben megjelent, A Pál utcai fiúk is Józsefváros utcáin játszódott.

A VIII. kerület 28 fős képviselő-testületében a Fidesz-KDNP-nek 16, az SZDSZ-nek 5, az MSZP-nek 4, míg (az előbbiből kivált) Magyar Szociáldemokrata Pártnak 3 tagja van; utóbbi kivételével mindegyik párt saját frakcióval rendelkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását