2024. május 2. - Zsigmond

Az energiabiztonságra is koncentrálhat a spanyol-belga-magyar EU-elnökség

Az energiabiztonságra és a lisszaboni stratégiára koncentrálhat többi között a spanyol-belga-magyar elnökség 2010-11-ben - mondta Eörsi Mátyás, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke pénteken Budapesten, az után, hogy közösen ülésezett a három
2008. október 17. péntek 15:35 - Hírextra
"Amikor a trió elnökségére sor kerül, a lisszaboni stratégia még mindig fontos eleme lesz a prioritásoknak. Ehhez hasonlóan az energiapolitikai kérdéseket nem hiszem, hogy meg tudjuk addig oldani. De ha el tudjuk érni már azt, hogy az Európai Unió az energiaellátás biztonságával önállóan foglalkozzék, akkor az már nagy eredmény lesz" - mondta Eörsi Mátyás.

A bizottsági elnök szerint koherensebb, átfogóbb európai energiapolitikára van szükség, ezt nemcsak a szavak szintjén kell elhatároznia az Európai Uniónak.

Egyetértés van a három bizottság között, hogy ideje különválasztani a klíma- és energiakérdéseket. Amikor ez a párosítás kialakult, akkor alapvetően a klímaváltozás miatt tervezett az unió korrekciót az energiapolitikában. Mára azonban kiderült, hogy az energia önálló biztonságpolitikai kérdéssé vált - tette hozzá Eörsi Mátyás.

Miguel Arias Canete, a spanyol parlament európai ügyek bizottságának elnöke is azt hangsúlyozta, hogy meg kell újítani a lisszaboni stratégiát az európai versenyképesség érdekében. Belga partnere, Anne Delvaux pedig arról beszélt, hogy erősíteni kell az európai identitást. Javítani kell az európai kommunikációt és növelni kell az átláthatóságot - tette hozzá.

Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal együtt tölti majd be az EU soros elnökségét. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, Magyarország 2011. január 1-jén veszi át a féléves vezetést. A tervek szerint összesen 1.000-1.200 ember venne részt a magyar elnökség lebonyolításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását