2024. május 15. - Zsófia, Szonja

170 millió forintért kelt el Bortnyik Sándor Lámpagyújtogatója

Százmillióról százhetvenmillió forintig szárnyalt a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén Bortnyik Sándor Lámpagyújtója, amely az utóbbi évtized legmagasabb kikiáltási árú festménye a magyar műtárgy piacon.
2008. október 17. péntek 18:45 - Hírextra
Nemhiába várta az aukciósház a hazai és külföldi gyűjtők licitversenyét, 10 millió forintonként emelkedett az ár, míg végül egy telefonon licitáló vevő 170 milliós ajánlatánál koppant a kalapács.

Igaz, olyan unikális műről van szó, amelynek még múzeumi gyűjteményekben sincs párja. Bortnyik korai munkái nagyrészt elvesztek, szétszóródtak, ismeretlen helyen rejtőznek. Még a Magyar Nemzeti Galéria, a Fővárosi Képtár sem rendelkezik a mester 20-as évekbeli festményeivel. Csak ezeknek Bortnyik által saját kezűleg készített másolatait őrzik, a hatvanas évekből.

A nyolc évtizedes rejtőzködés után előkerült monumentális méretű, kivételes kvalitású Lámpagyújtó, az 1921-es év remeke. Akkor született, amikor az emigrációba kényszerült Bortnyik avantgárd festményeivel a világ élvonalába tartozott.

A svájci, majd osztrák magángyűjteményben lappangó Lámpagyújtót mindeddig csak katalógusokból, korabeli és későbbi leírásokból, Dénes Zsófia cikkéből ismerte a szakma. Kiállítva mindössze egyszer volt 1922-ben Berlinben, a Sturm Galériában, s egy korabeli rézkarc utáni másolata sejtette nagyszerűségét. Ez az eredeti, ragyogó koloritú, kiérlelt, temperával, papírra festett mű alkotói pályája csúcsán mutatja be Bortnyik művészi tehetségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását