2024. március 29. - Auguszta

Dísztökmustra Szegeden

Sárgán virágzik a tök, pontosabban sárga és még sok más színben pompáznak a különféle dísztökök a szegedi egyetemi füvészkertben hétfőn nyílt kiállításon. A botanikus kertben a hónap végéig látható tárlaton a tökfélék családjához tartozó növények termései
2007. október 15. hétfő 13:06 - Hírextra
A tökfélék a növényvilág rendkívül gazdag családja - több haszonnövényünk, így az uborka és a dinnye is idetartozik - számtalan fajjal. Közülük tizenöt faj több tucatnyi változatát mutatják be a kiállításon - mondta az MTI-nek Pulics Julianna kertvezető, aki jól ismeri a tárlat anyagát, hiszen az összes darab a botanikus kertben termett.

A hagyományos étkezési célokat szolgáló úritök, csillagtök és patisszon mellett a látogatók megismerkedhetnek a szintén ehető, Ázsiából származó laskatökkel is. Ezt a fajt "istengyalulta töknek" is nevezik, hiszen főzés közben szállakra esik, így elkészítéséhez nincs szükség a tökgyalura.
Számos tökféle keserű ízű - a dísztökök többsége is ilyen -, ezért nem ehető, vannak azonban olyanok, amelyek gyógynövényként hasznosíthatók, ilyen a kívülről a görögdinnyére hasonlító sártök, amelyből hashajtó és görcsoldó hatású gyógyszer készül.

Az afrikai szivacstökből mosdásra, mosogatásra használható szivacsot készítenek. A növény termését megszárítják, külső héját lehántják, rugalmas belsejét pedig a háztartásokban használják szivacsként, de matracokat is kitömnek vele.

A lopótökkel rokon kabaktökök húsa szintén szivacsos, ezt azonban eltávolítják, a megszáradt tök héja pedig kiváló tárolóeszközként szolgál, a kisebbekből kanalat vagy dobot faragnak.
A kiállításon számtalan dísztökféle látható: citrom- és narancssárga, méregzöld, piros, sima, rücskös és bordás héjú, kerek, turbános, sőt akár "őslényformájú" dinótök is. A szakember elmondta, a dísztökök tavaszig is a lakások díszei lehetnek, csupán arra kell ügyelni, hogy egészen érett állapotban szedjük le őket, így hosszú hónapokig elállnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását