2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ezeréves trágárság

A novgorodi restaurátorok olyan felfedezést tettek, amelytől maguk is megijedtek egy kicsit: egy 1862-ben felállított emlékmű megtisztításakor kiderült, hogy az egyik alak homlokán igencsak durva szócska díszeleg.
2007. szeptember 21. péntek 11:14 - Hírextra

Az Ezeréves Oroszország elnevezésű, sokalakos emlékművet 1862. szeptember 21-én leplezték le. A talapzat alsó szintjén sorban álló és ülő történelmi alakok között rejtőzik egy utcai komédiás is, s az ő homlokán látható a három betűből álló felirat, amely a férfi nemi szerv trágár megnevezése.

A szakértők csupán nevük titokban tartása mellett voltak hajlandók nyilatkozni a kérdésről. Egyesek úgy vélik: talán az emlékmű felállításán dolgozó valamelyik munkás műve a felirat, erre utal, hogy az utolsó betűje nem túl éles, mintha valaki a leleplezéstől való félelmében, sietve karcolta volna oda.

 Mások viszont állítják, hogy a szó már az agyagszobron megjelent, amelyről az alakot öntötték. 

Vagyis ez esetben a kivitelező Pjotr Klodt csoportjának valamelyik szobrásza a tettes. Klodt ugyanis éles vitában állt az emlékmű tervezőjével, Mihail Mikesinnel azt a részt illetően, ahol nem kevesebb, mint 129 neves ember sorakozik.

A harmadik verzió szerint a XIII.-XIV. században, az utcai-piaci bolondok és színjátszók oroszországi fénykorában a szócska nem számított illetlennek, s ezért írták fel nyugodtan az alak homlokára.
A szakértők a vitát folytatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását