2024. április 19. - Emma

Nőtt a szélsőségesek társadalmi hatása

Nőtt a szélsőségesek társadalmi hatása az utóbbi időszakban - ebben foglalta össze a Látlelet 2008. című tanulmány következtetéseit Krekó Péter, a Political Capital (PC) vezető elemzője, a kutatás egyik vezetője csütörtökön egy budapesti konferencián.
2008. október 16. csütörtök 15:03 - Hírextra
A tanulmányt a Magyar Antirasszista Alapítvány megbízásából készítette a Political Capital az elmúlt két év társadalmi folyamatait elemezve.A kutatás eredményei szerint nőtt az előítéletesség, elsősorban a szélsőjobb társadalmi bázisa Magyarországon - mutatott rá előadásában Krekó Péter.

"Ez elsősorban amiatt következett be, mert elterjedt az a fajta retorika, szóhasználat, amelyet a szélsőségek alkalmaznak" - mondta a kutató az MTI-nek. Kiemelte ezek közül a "cigánybűnözés" és a "magyarellenesség" kifejezések elterjedését, amit akaratlanul a média is erősített.
Ez ellen sem a kormányzati szervek, sem a jogalkalmazók nem tudtak hatékonyan fellépni - mutatott rá.

Felidézte, hogy a TÁRKI egy felmérése szerint az emberek kétharmada a szélsőségesen rasszista vélekedésekkel egyetért.Kiemelte, hogy a tanulmány készítői szerint a társadalmi élet minden szereplőjének a feladata, hogy csökkentsék a szélsőséges szervezetek politikai mozgásterét, az előítéletek terjedését. A kormányzatnak a feladata - mondta -, hogy erősítse a közbiztonságot elsősorban vidéken, hiszen az emberek biztonságérzetének csökkenése a táptalaja például olyan szélsőséges szervezetek megalakulásának, mint a Magyar Gárda.

Szintén fontosnak nevezte azt, hogy az oktatásban ténylegesen megvalósuljon az integráció, ami az alapelvek ellenére jelenleg sokszor szegregációhoz vezet a gyakorlatban. Véleménye szerint az iskolákban szakembereknek kellene foglalkozniuk azzal, hogy a romák és a nem romák közötti konfliktusokat enyhítsék.

Ormos Mária történész professzor azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági helyzet romlása, mint a történelemben már többször, táptalajt jelent a rasszizmus, a szélsőségek, a kirekesztés terjedésének.

A 2008-ban alapított Magyar Antirasszista Alapítvány a tervek szerint minden évben tanulmányt készít a rasszizmus, a kirekesztés magyarországi helyzetéről.Az alapítvány különös figyelmet fordít arra, hogy a fiatal nemzedéket megismertesse a rasszizmus okozta szenvedések történetével, s felhívja a figyelmüket a rasszizmus okozta embertelenségek mai, illetve jövőbeni veszélyeire - olvasható a szervezetet bemutató tájékoztatóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását