2024. május 7. - Gizella

Melanoma: a gyógyulás szemmel látható jelei

Hatékonyságát a szemöldök és a haj őszülésével is jelezheti két új kísérleti szer, amelyet számos sikertelennek bizonyult, melanoma elleni vegyület után eredményesnek találtak amerikai kutatók.
2010. június 7. hétfő 14:15 - HírExtra
Az amerikai klinikai onkológiai társaság chicagói éves konferenciáján a hét végén ismertette Anna Pavlick, a New York-i Egyetemen zajló melanomaprogram igazgatója két új szer klinikai kipróbálásának eredményeit.

Mindkét hatóanyag "átszabott" humán antitest, amelyet a CTLA-4 jelű, az immunrendszerben közreműködő molekula gátlására fejlesztettek ki. Az ipilimumab és tremelimumab nevű vegyületekkel összesen 48 melanomás pácienst kezelt Pavlick csoportja a klinikai próbák részeként.

"A depigmentációt a terápia megkezdése után hat hónaptól egy éven belül figyeltük meg" - idézte fel a kutató. Mint kiderült, azok a páciensek, akik megőszültek a szerek hatására, igen jól reagáltak a hatóanyagra, tumorjuk teljesen eltűnt, a CT-vizsgálat sem mutatta már ki.

A 48 melanomás beteg közül 17 teljes mértékben vagy részlegesen reagált az új szerekre, amit Pavlick a korábbi sikertelen gyógyszertesztekre utalva csecsemőlépésként jellemzett. "Amikor 40 évig még mászni sem vagy képes, ez a +csecsemőlépés+ mindenesetre hatalmas lépésnek látszik" - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását