2024. május 29. - Magdolna

Sikeres arcátültetés

Sikeres arcátültetést hajtottak végre francia orvosok egy 28 éves férfin; a lövés által megsebesült beteg 15 órás műtéten esett át, orvosai szerint jól van.
2009. március 29. vasárnap 07:56 - HírExtra
Arca mellett állkapcsát is helyre kellett állítani, de már ébren van, és jól érzi magát - számolt be a beavatkozás után Laurent Lantieri professzor, egy Párizshoz közeli klinika orvosa. Lantieri már 2007 januárjában is végzett hasonló műtétet, akkor egy veleszületett daganatos rendellenességben szenvedő 29 éves német férfit operált meg.

A mostani műtét sikerességét azonban még korai lenne megítélni. A páciens eddig csak egy kanül segítségével tudott táplálkozni, mivel az agyaggalamb-lövészet során elszenvedett balesetet követően nem tudta sem kinyitni, sem pedig becsukni a száját, annyira roncsolódtak a szájizmai.

A créteili Henri Mondor klinikán végrehajtott arcátültetés az ötödik a világon, és a harmadik Franciaországban. Az első ilyen jellegű beavatkozást 2005-ben végezték el Isabelle Dinoire francia betegen. A nőt arcát saját kutyája marcangolta szét. A műtét során egy agyhalott szervdonor orrát, száját és állrészét kapta meg. Az operáció után 10 hónnappal már be tudta csukni a száját, másfél év után pedig újra rendesen tudott nevetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását