2024. május 2. - Zsigmond

Fodor a nyugdíjak növekedésést kurtítaná meg

Fodor Gábor a nyugdíjak növekedését is visszafogná és nominális bér stopot is támogathatónak tart, némi adócsökkentéssel ellensúlyozva azt.
2008. október 16. csütörtök 06:56 - Hírextra
A Napi Gazdaság csütörtöki számában megjelent interjúban az SZDSZ elnöke amellett érvel, hogy Magyarországon a válság megoldását az állam visszavonulása jelentheti. E szempontból is fontos szerinte az állam kiadásainak csökkentése, az állami újraelosztás visszaszorítása.

Fodor Gábor szerint ezt szolgálja javaslatuk a költségvetési plafon bevezetésére. Szavai szerint emellett is képződhetne némi többlet a költségvetésben, amelyet a korábban általuk szorgalmazott adóreform alap helyett - némileg közelítve a miniszterelnök javaslatához - egy stabilitási és adóreform alapba helyeznének el. "Ma a hiánycsökkentésnek kell elsőbbséget adni, de nem mondhatunk le az adócsökkentésről" - jelentette ki Fodor Gábor, aki szerint az alap mindenképpen kell, s felhasználása illeszkedhet ahhoz, hogy a jelenlegi válság milyen lefutású lesz.

Az SZDSZ elnöke szerint csak akkor fogadható el számukra a költségvetés, ha a költségvetési plafonra tett javaslatukat nem felpuhított formában valósul meg. "A válság épp arra világít rá, hogy még szigorúbb változatra lenne szükség" - mondta Fodor, aki szerint ez sem jelentené a költségvetés automatikus elfogadását részükről, "de egy egészen más politikai helyzetet" teremtene annak megvitatásához.

A takarékossági lehetőségek között említi a bérstop és a nyugdíjak visszafogása mellett a Munkaerő-piaci Alap évi 400 milliárd forintos felhasználásának áttekintését is, ugyanakkor a családi pótlék esetében a rászorultsági elv szerinte inkább csak tudatformáló, mint jelentős megtakarítást hozó lépés lenne.

A nyugdíjjal kapcsolatos felvetésre, miszerint annak emelkedését törvény szabályozza kijelentette: "A nyugdíjak esetében mindenképpen szükség lenne átmeneti időszakra, amikor a növekedés szerényebb, mint amit korábban megszokhattak". A svájci indexálás rendszere is csökkentette a nyugdíjak emelkedésének ütemét, de még ennél is "egy kicsivel" jobban kellene lassítani azt - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását