2024. április 29. - Péter

A négy magyar javaslat közül háromban jelentős előrelépés történt

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország számára sikeres volt az EU pénzügyi válságcsúcsa Brüsszelben. A miniszterelnök az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a négy magyar javaslatból háromnál jelentős előrelépés történt a tárgyalások során.
2008. október 16. csütörtök 17:20 - Hírextra
A kormányfő közölte: a három javaslat egyike megváltoztatná a kohéziós politikai EU-szabályozást a kis- és közepes vállalatok javára, a második intervenciós lehetőséget biztosítana az Európai Központi Banknak az euróövezeten kívüli uniós országok esetében is, a harmadik pedig a pénzügyi felügyeletek tevékenységében hozna létre új, egységes EU-szabályozást.

Gyurcsány Ferenc az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte: az is eredmény, hogy a csúcson nem támadták azt a (negyedik) magyar javaslatot, amely szerint recessziós időben felfüggesztenék a GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget.

A kormányfő a brüsszeli csúcsról korábban azt mondta újságíróknak: az Európai Központi Bank szélesebb szerepvállalása jelenik meg abban is, hogy a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank (EKB) együttműködési megállapodást kötött. Ez azt jelenti - mondta -, hogy magyarországi ügyfelek, vállalatok és lakossági ügyfelek is mostantól nagyobb eséllyel férnek hozzá euróhitelekhez.

Hozzátette: egy másik egyezség értelmében, amelyet a legnagyobb állampapír-kereskedők, a magyar jegybank és az államadósság-kezelő központ kötött, csökkenhet a magyar állampapírok, hozamok, árfolyamok mozgása, ami nagyobb biztonságot jelent. Mint mondta, megállapodtak abban is, hogy ezek a kereskedők a következő hónapokban növelik magyar államkötvény állományukat.

Gyurcsány Ferenc tájékoztatása szerint a brüsszeli csúcson arról is beszéltek: Európa előbb-utóbb túljut a pénzpiaci válság első szakaszán, és egyre inkább az a feladat, hogy felkészüljenek arra, hogyan kezelik a gazdaság lassulását, miként akadályozzák meg a beruházások csökkenését, munkahelyek tömeges megszűnését.

Kitért arra: a nap folyamán Veres János pénzügyminiszterrel együtt konzultált a Simor Andrással, az MNB elnökével. A pénzügyi tárca vezetője emellett a bankszövetség elnökével is egyeztetett.

Arra felvetésre, hogy egyes vélemények szerint Magyarország Izlandhoz hasonlóan sérülékeny, azt válaszolta: ott alapvetően más volt a helyzet, ráadásul Magyarország sikeresen védekezik, a forint árfolyama alapvetően abban a sávban van, ami normálisnak és természetesnek számít, és a magyar tőzsdén sincsenek speciális kilengések. Hangsúlyozta: nincsenek speciálisan magyar problémák, egész Európában hasonló a pénzügyi helyzet.

Gyurcsány Ferenc szerint most csak annyit lehet ígérni, hogy folyamatosan tágítják azt a horizontot, ameddig biztonságosan előre látnak. Napról napra változik a helyzet, nekünk meg az a dolgunk, hogy ezt napról napra okosan menedzseljük másokkal együtt - hangoztatta, és elismeréssel szólt a jegybank eddigi tevékenységéről.

Azt nem tudta megmondani, hogy a pénzügyminiszter melyik parlamenti pártra gondolt, amikor azt nyilatkozta, hogy a kormány megszerezte a parlamenti támogatást a közpénzügyi szabályozás, illetve a kiadási plafon törvénybe iktatásához. Mint mondta, erről még estig tájékoztatást kap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását