2024. május 18. - Erik, Alexandra

Románia egyik legnagyobb élő grafikusa Budapesten

Metszet és rajz címmel kiállítás nyílik pénteken Mircia Dumitrescu ismert román grafikusművész alkotásaiból a Barabás Villában, a Román Kulturális Intézet szervezésében.
2008. október 16. csütörtök 17:34 - Hírextra
Mircia Dumitrescu, a bukaresti Képzőművészeti Egyetem professzora nem ismeretlen a magyar közönség előtt, mert tavaly a budapesti román intézetben tanítványával, Részegh Botonddal volt közös kiállítása. Az Élet és Irodalom című hetilap akkor Dumitrescu grafikáit közölte.

Ugyancsak 2007-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen a 100 grafika - 100 kortárs művész című, tárlattal egybekötött nemzetközi konferencia román vendége volt - mondta el az MTI-nek Armanka Brindusa, a román intézet igazgatója.

Mircia Dumitrescu nagyon sok könyvet is illusztrált, köztük a legnagyobb román költő, Mihai Eminescu (1850-1889) díszkiadású kötetét. Vezeti az Ipotesti projektet, ami abban áll, hogy tanítványaival Ipotestiben, Eminescu gyermekkorának helyszínén évente kiállítást rendeznek, s egy-egy kézzel készített kötetet illusztrálnak egyedi módon. Ezekből a könyvekből csak egy darab létezik - tette hozzá az igazgatónő.

Idén májusban Dumitrescunak hatalmas életmű kiállítása volt Bukarestben, a román parlament épületében, képek, szobrok, grafikák, nyomatok, s ebből az anyagból válogatott a művész a budapesti tárlatra grafikákat, metszeteket és néhány fából faragott szobrot - jegyezte meg Armanka Brindusa.

Bálványos Anna művészettörténész - aki megnyitja a kiállítást - elmondta az MTI-nek, hogy Mircia Dumitrescu a klasszikus grafika egyik legnagyobb képviselője, a technikák virtuóz kezelője, s a klasszikus metódusokat új műveinél a kortárs grafikai nyelvvel ötvözi.

Festészetbe hajló, lágy vonalakkal klasszikus témákat - mint az akt, vagy a munkában megfáradt ember - dolgoz fel. Réz és linómetszetei, kőnyomatai, ceruzarajzai nagy mesterségbeli tudásról árulkodnak - hangsúlyozta Bálványos Anna.

A Metszet és rajz című kiállítás október 31-ig látható a Barabás Villában, utána az anyagot a budapesti Román Intézetben lehet megtekinteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását