2024. május 13. - Szervác, Imola

Ferge: A kormány ötletszerűen cselekszik

A kormány ötletszerűen, a szakemberekkel való egyeztetés nélkül nyúl hozzá a szociális rendszerekhez - mondta Ferge Zsuzsa szociológus szombaton az MTI-nek. A szakértő szerint számítani kell arra, hogy a megszorítások és a válság miatt nő majd az alkoholizmus és az öngyilkossági arány, és egyre több gyermek kerülhet állami gondozásba Magyarországon.
2009. április 25. szombat 21:30 - HírExtra
"Nem rendszerszerűen van átgondolva a reform, hanem a spórolás érdekében" - hangsúlyozta a szociológus. Ferge Zsuzsa rámutatott: a közgazdász gondolkodás nem elég a szociális döntésekhez.

A szakértő szerint el kell fogadni, hogy megszorítások vannak, ugyanakkor a kormányzat nem mérte fel megfelelően a következményeket, például azt, hogy milyen negatív hatásai vannak a válságnak a családokra, vagy milyen következményei lehetnek a támogatások csökkentésének.

Kérdés az is, hogy szabad-e "hirtelen felindulásból" nagy rendszerekhez hozzányúlni. Így például a családi pótlék indexálásának kétéves befagyasztása még elfogadható, de a megadóztatása, vagy a jogosultsági életkor leszállítása már problémákat vet fel - fűzte hozzá.

Ferge Zsuzsa úgy vélte: az olyan kurtítások elfogadhatóak, amelyek a rendszert meghagyják, csak "takarékra állítják", azok viszont nem, amelyek úgy változtatják meg a rendszert, hogy érzékelhető a kapkodás.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a válság és a megszorítások miatt mennyivel nő majd a szegénységben és a mélyszegénységben élő családok és gyermekek aránya Magyarországon. Az eddigi számítások azt mutatják, hogy a reálkereset-csökkenés, a munkanélküliség növekedése és a megszorítások következtében a társadalom felének jövedelme átlagosan 20-25 százalékkal csökken - hangsúlyozta a szociológus.

"Nincs olyan mélyszegénység, amely ne lehetne még mélyebb" - jellemezte a helyzetet Ferge Zsuzsa. A 2008-as adatok szerint a társdalom 5-7 százaléka él mélyszegénységben Magyarországon, köztük kétszázezer gyerek.

Az eddigi tapasztalat az, hogy ezekben a súlyos helyzetekben gyakoribb a pszichés betegség, az alkoholizmus, és nő az öngyilkossági arány. Egyre több család bomlik fel, és szaporodik az állami gondozásra szoruló gyerekek száma - mutatott rá a szakértő.

Ferge Zsuzsa arról is beszélt, hogy a válság és a megszorítások miatt veszélybe kerülhet az Országgyűlés által elfogadott Legyen jobb a gyerekeknek című program. Ez azért következhet be, mert a válságot a nagyon erősen technokrata szemléletű politika csak gazdasági jelenségként kezeli, és nem össztársadalmi problémaként. A gazdasági megszorítások miatt rendkívül kevés forrás áll rendelkezésre a szociális kérdésekre, illetve a gyerekekre is.

Ferge Zsuzsa azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a hétvégén Szécsényben kétnapos gyermekszegénységi konferencián vett részt.

A nógrádi településen két évvel ezelőtt indította útjára a gyerekszegénység elleni programot egy budapesti szakértői csoport és a szécsényi kistérségbe tartozó önkormányzatok közössége. A kétnapos hétvégi konferencián egyrészt mérleget vontak az eddigi tapasztalatok alapján. Emellett azt is vizsgálták, hogy a válság hogyan a befolyásolja a huszonöt évre szóló a Legyen jobb a gyerekeknek című programot - számolt be az MTI-nek a szakértő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

retigy
2009. április 26. 04:45
Lehet, hogy a kormány ötletszerűen cselekszik, de
országunkban- hiába van nagyon sok gazdag ember, a
szolidaritás sajnos nem érvényesül. Igy a válság
leküzdésénél a kormány kénytelen minden családot és
embert ( külön- külön és együttesen is- megszorítani.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását