2024. május 16. - Mózes, Botond

a holokauszt áldozataira emlékeztek

A holokauszt fehéroroszországi áldozatairól emlékeztek meg csütörtökön Budapesten a Dohány utcai Wallenberg Emlékparkban, a minszki gettó felszámolásának 65. évfordulója alkalmából.
2008. október 16. csütörtök 17:07 - Hírextra
A megemlékezésen, amelyet a Fehérorosz Köztársaság budapesti nagykövetsége szervezett, Lazarovics Ernő, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének külügyi vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Kálmán Tamás főkántor mondta el a halotti imát a holokauszt áldozataiért.

Alena Kupcsina fehérorosz nagykövet beszédében emlékeztetett: 1943. október 21-én a nácik felszámolták a minszki zsidó gettót és haláltáborokba hurcolták azokat, akik túlélték a kétéves nélkülözést; összesen százezren vesztették életüket. A nagykövet hangsúlyozta: az emlékezésre nem csak áldozatok miatt van szükség, hanem ez üzenet is mindnyájunk és a jövő nemzedékek számára: ilyen tragédiának soha többé nem szabad megismétlődnie.

A holokauszt áldozatai emléktáblájának megkoszorúzása után Alena Kupcsina a fehérorosz nagykövetség épületében megnyitotta a minszki gettó történetét bemutató, a Fehéroroszországi Zsidó Történelmi és Kulturális Múzeum dokumentumaiból összeállított kiállítást.

Beszédében a nagykövet emlékeztetett: Fehéroroszországban a XIV. század óta élnek zsidó közösségek. 1579-ben Báthory István lengyel király kereskedelmi jogot adott a városi zsidóknak.

A fehéroroszországi zsidó kultúra, vallás és történelem nagyjai közül a nagykövet Marc Chagall festőt, a fiatalabb kortársai által "zsidó Balzac" néven tisztelt Mendele Mojher Szforim írót, Hájim Weizmant, Izrael első elnökét, Golda Meir és Menahem Begin izraeli kormányfőket említette.

1941-ben, a náci megszállás idején fehérorosz földön több mint 1 millió zsidó élt, a holokausztnak 800 ezren estek áldozatul. A második világháborús népirtás, majd a szovjet és posztszovjet időkben történt kivándorlások után jelenleg mintegy 50 ezer zsidó él Fehéroroszországban - emlékeztetett a nagykövet.

A kiállításon kiállított dokumentumok szerint Fehéroroszországban több mint 250 gettó működött. Több mint 200 ezer (más források szerint 500 ezer) zsidót a Malij Trosztenyec-i megsemmisítő táborba hurcoltak, amely a legnagyobb haláltábor volt az egykori Szovjetunió területén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását