2024. április 27. - Zita

Elpusztult az óriáspanda

Hosszú szenvedés után szerdán elpusztult Mejmej (Meimei), a hatalmas nősténypanda - közölte a japán Sirahama városi állatkert.
2008. október 15. szerda 22:00 - Hírextra
Mejmej 14 éves volt, ami emberi életkorra átszámítva 50 évnek felel meg. 2000-ben került szülőhazájából, Kínából a Vakajama prefektusbeli Sirahama állatkertjébe. Tíz kölyke születette, az első kettő még Kínában, a többi nyolc Japánban. Hosszú ideje egészségügyi problémákkal küzdött. Tavaly november óta étvágytalan volt és nagyon keveset mozgott. Halálának okát boncolással fogják megállapítani - áll a közleményben.

Mejmej idén már a második híres panda, amelyik elpusztult Japánban. Ling Ling, a tokiói Ueno állatkert sztárja, a Japánban élő pandák korelnöke volt az első. Az ugyancsak hatalmas termetű pandamedve 1985-ben született a pekingi állatkertben. Igen változatos élete volt, kétszer is járt Mexikóban, és 1992-ben, a kínai-japán viszony helyreállításának 20. évfordulója alkalmából adományozták a tokiói állatkertnek, cserébe egy Japánban született pandáért.

1994-ben Kína hosszú távú nemzetközi együttműködési programot indított el az óriás pandák szaporítására. Ennek keretében 25 állatot küldtek Japánba, az Egyesült Államokba és Spanyolországba. Az állatokért kapott összeget - amelyet a faj fennmaradásáért folytatott kutatásokra fordítanak - hivatalosan nem hozták nyilvánosságra.

Az együttműködési megállapodások értelmében a külföldön született pandák Kína tulajdonát képezik, és amint szexuálisan éretté válnak utódok létrehozására, de legkésőbb négyéves korukig mindenképpen, vissza kell térniük őshazájukba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását