2024. május 9. - Gergely

Ítélet a kollégiumi "beavatás" ügyében

Jogerősen húsznapi közérdekű munkára ítélte a 2006-ban történt szegedi kollégiumi beavatás ügy - a másodfokú ítélet ellen egyedüliként fellebbező - vádlottját a harmadfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla kedden.
2008. október 14. kedd 11:12 - Hírextra
Az ügy további tizenhárom vádlottja esetében már korábban jogerőre emelkedett a Csongrád Megyei Bíróság a fiatalkorú elkövetők esetében egy esztendőre próbára bocsátást, a tizennyolcadik életévüket a tett elkövetésekor már betöltött diákokra pedig húsz nap közmunkát kiszabó ítélete.
A Csongrád Megyei Bíróság - az ítélőtábla által helyben hagyott döntése szerint - a szegedi kollégiumban a tanév elején hagyomány volt az elsősök hivatalos avatása, melyen tanárok is részt vettek, májusban a nagyobb diákok azonban egy másik avatást is szerveztek.

A két óránál is tovább tartó esemény az elsősök ébresztésével kezdődött, a mezítláb és pizsamában érkező kisebb diákok kezére és arcára rajzoltak a vádlottak. Az elsősöknek a tanulószobában és a vizesblokkban különböző feladatokat kellett megoldaniuk: egymást pofozták, fejükkel kopogtak az asztalon vagy a táblán, ürülékkel teli vécébe kellett állniuk, s fogkrémes kenyeret is etettek velük.
A történteket a 29 sértett különbözőképpen élte meg volt, akit megviselt, megszégyenítőnek, megalázónak tartotta, de olyan is volt, aki viccesnek találta az avatást. A vádlottak egy része is úgy érezte eldurvultak az események, túllőttek a célon.

A harmadfokú eljárásra azt követően kerülhetett sor, hogy a Csongrád Megyei Bíróság részben megváltoztatva az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság ítéletét: a vádlottak bűnösségét 29 rendbeli társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértése mellett további egyrendbeli társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettében is megállapította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását