2024. április 30. - Katalin, Kitti

A pártok tecnikai egyeztetést tartanak

Míg Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője és Deutsch Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke nem látja értelmét a szombati nemzeti csúcsnak, addig Ficsor Ádám, a miniszterelnök kabinetfőnöke szerint a csúcs fontos lépés lehet abba az irányba, hogy egy szélesebb
2008. október 14. kedd 18:48 - Hírextra
Ahhoz, hogy Magyarországot középtávon a lehető legkevésbé érintse a nemzetközi pénzügyi válság, szükség van egy szélesebb társadalmi összefogás kialakulására - mondta Ficsor Ádám.
A miniszterelnök kabinetfőnöke szerint a nemzeti csúcsot előkészítő megbeszélés nagyon bíztató volt, hiszen amiben egyet kellett érteni, abban egyetértés volt. Közölte: hisznek abban, hogy magán a csúcson tartalmi és érdemi kérdésekben is ki tud alakulni egyetértés, a magyar politika, a magyar közélet vezető személyiségei össze tudnak zárni és képesek összefogni a világban kialakult pénzügyi és gazdasági helyzetben.

Ficsor Ádám hangsúlyozta: a kormányzat úgy gondolja, hogy a napi feladatokat, az azonnal szükséges lépések nagyobb részét a kormány a jegybankkal összhangban megtette, és ezeket a lépéseket hétfőn az Országgyűlés is támogatta. A kormány szándékaival kapcsolatban leszögezte: a kis- és középvállalkozásoknak próbálnak újabb forráslehetőséget teremteni, és igyekeznek a takarékos állami gazdálkodást úgy folytatni, hogy középtávon a pénzügyi válság Magyarországot a lehető legkevésbé érintse.

Deutsch Tamás, Orbán Viktor kabinetfőnöke a találkozót követően újságíróknak azt mondta, a négy ellenzéki párt képviselői egyetértettek abban, hogy a Gyurcsány-csúcs szinte sehogy sem tudja azokat a szempontokat, elképzeléseket, reményeket betölteni, amelyeknek a kezdeményezés megfogalmazásakor a miniszterelnök hangot adott az MSZP múlt hét végi kongresszusán, illetve hétfői parlamenti hozzászólásában.

Mint mondta, osztják a köztársasági elnök aggodalmait és egyetértenek Fodor Gábor SZDSZ-elnök hétfői parlamenti hozzászólásával, azaz világos, egyértelmű, határozott és gyors cselekvésre lenne szükség.

Osztjuk azt az álláspontot is - folytatta Deutsch Tamás -, hogy ha bármikor egy miniszterelnök ilyen kezdeményezést fogalmaz meg, akkor a magára valamit is adó parlamenti pártok magukat demokratának gondoló vezetői nem mondhatnak nemet. Megerősítette: Orbán Viktor, a Fidesz, és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető, illetve a tanácskozásra meghívott vezetők ott lesznek a szombati csúcson.

Deutsch Tamás tájékoztatása szerint a tanácskozást a házelnök nyitja meg, majd a tervek szerint Simor András, az MNB elnöke és Veres János pénzügyminiszter ad rövid tájékoztatást a pénzügyi válságról. Ezt követően az öt parlamenti párt elnöke fogja mintegy negyedórában kifejteni álláspontját. A további meghívottak tíz percben élhetnek a hozzászólás lehetőségével.

A keddi tanácskozáson az a döntés született, hogy a korábbi meghívottak mellett a nemzeti csúcsra meghívást kap a Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke is. Kovács Árpád kedden este azt közölte az MTI-vel, hogy amennyiben megkapja a meghívót a nemzeti csúcsra, elmegy a találkozóra.

A technikai kérdésekről Deutsch Tamás azt mondta, "nagy adag hideg élelemmel készüljenek a szombati tanácskozásra", hiszen úgy tűnik, elég hosszú, reményeik szerint talán nem parttalan tanácskozás lesz.

"Egy nem megfelelő időben, nem megfelelő módon és nem megfelelő tartalommal megfogalmazódott elképzelés után kerül sor a szombati tanácskozásra. Nagy reményünk ezzel a tanácsozással kapcsolatban nem lehet" - szögezte le a fideszes politikus.

Lamperth Mónika, az MSZP elnökének kabinetvezetője azt mondta, a kormány az azonnali intézkedések sorában jó néhány olyan lépést tett, aminek eredményeképpen a pénzpiacok megnyugodtak. Ezek a lépések ugyan fontosak voltak, ám - tette hozzá - nem helyettesíthetik annak deklarálását, hogy az egész világban, Európában és Magyarországon is olyan pénzügyi válság van, aminek rövid, közép és hosszú távú hatásai is lehetnek.

A szocialista politikus úgy vélte, a jelenlegi helyzetben fontos deklarálni a magyar emberek számára, hogy "képesek vagyunk a bajban összefogni", és nemcsak a politikai elit, a parlamenti pártok, hanem a közjogi méltóságok, a pénzügyi élet vezetői, a közszereplők, az OÉT vezetői és más jelenlegi és korábbi közszereplők hajlandók, tudnak és akarnak összefogni.

Nem látja sok értelmét a szombati nemzeti csúcsnak az SZDSZ - ezt Horn Gábor ügyvivő fejtette a megbeszélésen. Horn Gábor a találkozó után az MTI-nek elmondta: az egyeztetésen közölte, hogy tudomásul veszik a kormányfő kezdeményezését, azon részt vesznek, de fenntartásokkal kezelik.
A liberális politikus kifejtette: a majd 60 fős társaság volt és jelenlegi közszereplők és köztisztviselők sajátos egyvelege, és minimum 6-8 órás beszélgetés folyik majd. A keddi egyeztetésen a parlamenti pártok képviselői a felszólalások szombati rendjéről egyeztettek - tette hozzá.

Horn Gábor szerint a jelenlegi nehéz helyzetben van értelme párbeszédet folytatni, hiszen Magyarországot egyszerre sújtja strukturális és pénzügyi válság, valamint gazdasági recesszió, ám nem valószínű, hogy ezt egy szombati csúcs bármilyen módon megoldaná.

Megjegyezte: a kormánynak kormányozni kellene, a parlamentnek pedig a fontos kérdésekben a lehető legszélesebb körben egyetértésre jutnia."Érdekes és fontos a társadalom egyéb szereplőinek álláspontja, de hogy ezt pont így és pont ekkor, ebben a formában kellene megtudni, ebben egyáltalán nem vagyok biztos" - fogalmazott Horn Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását