2024. május 3. - Tímea, Irma

Lord British a világűrben

Richard Garriot, akit az interneten Lord Britishként ismernek, s aki vasárnap a hatodik űrturistaként elindult a Nemzetközi Űrállomásra, apjának, a NASA űrhajósának nyomdokaiba szeretett volna lépni, de ez látási problémái miatt nem sikerült.
2008. október 13. hétfő 18:45 - Hírextra
Ezért 30 millió dollárt, vagyonának jelentős részét áldozta arra, hogy úgy láthassa a Földet, mint egykor apja, s a hírek szerint boldogan kész lett volna még rátenni további 15 milliót, ha ki is léphet a világűrbe.

Garriot - akinek internetes beceneve gyermekkorából származik: az amerikai iskolában brit kiejtése miatt csúfolták társai - számítógépes játékokkal szerezte vagyonát, az úgynevezett RPG típusú játékok (role-playing game, azaz szerepjáték) megalapítójának tekintik, az ő nevéhez fűződik a híres Ultima-sorozat.

Lord British azonban számos más okból is híres ember: ő az egyetlen, aki a Földön kívül magántulajdonnal bír. Övé ugyanis a nevezetes szovjet holdjáró, amelyet a hetvenes években juttattak a Holdra, s amelyet 1993-ban gyártója, a Lavocskin Intézet anyagi problémáinak áthidalására árverésre bocsátott a Sotheby,s-nél. A kikiáltási ár ötezer dollár volt, de Garriot végül 65 ezer dollárért szerezte meg. Most állítólag távcsövet vitt magával az űrállomásra, hogy onnan vegye szemügyre először becses tulajdonát.

Más, az űrhajózással összefüggő tárgyak gyűjtője: sok más mellett övé az első szovjet szputnyik pótpéldánya is. A szerkezetből két darabot gyártottak. Az első 1957 októberében Föld körüli pályára állt. A másik - ugyancsak a szűkös kilencvenes években - rejtélyes módon az Egyesült Államokba került, ahol az ifjabb Garriot vette meg.

A kalandor hajlamú milliomos mindezen túl két antarktiszi expedíción is részt vett, hogy ott meteoritokat keressen, tanulmányozta a fiatal gorillák vándorlását Ruandában, egy kenun ereszkedett le az Amazonason, tengeralattjárón kereste fel a Titanic roncsát, részt vett egy expedícióban a Bermuda-háromszögben és társaival együtt rátalált egy 1810-ben ott elsüllyedt hajó roncsára.

Végül Richard Garriot ismert illuzionista és bűvész, a trükkök nagy gyűjtője, az amerikai bűvészek szövetségének örökös tagja, a nemzetközi szövetség aktivistája - összegezte a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását