2024. május 14. - Bonifác

Három százalék alatti infláció várható 2009 végére

Az infláció nagy mértékű csökkenését várják az elemzők a következő hónapokban - mondta az ING elemzője. Németh Dávid hozzátette: a jegybank inflációs célja valószínűleg teljesülni fog 2010-re, a jövő év elején pedig kamatcsökkentési ciklus kezdődhet.
2008. október 13. hétfő 18:49 - Hírextra
Nagymértékben csökkenhet az év végéig az infláció - mondta az InfoRádiónak Németh Dávid. Az ING elemzője rámutatott: amíg augusztusban 6,5 százalékos drágulás volt, ez szeptemberre 6 százalékra lassult, év végére pedig jóval ez alatti, az 5 százalékot alig meghaladó drágulásra számíthatunk.

Ez éves átlagban 6,4 százalék körüli inflációt jelent. Jövő év végére azonban már 3 százalék alá is leeshet - tette hozzá az elemző.

Németh Dávid kifejtette: a pénzügyi válság többféle módon is hathat az inflációra. Negatív hatása, hogy az árfolyam gyengülése fölhajthatja az importáruk árát. Ugyanakkor e téren egyelőre csak kilengésekről beszélhetünk.

A reálgazdaságba begyűrűző hatások erősebbek. Lelassul annak növekedése, ez pedig tovább csökkentheti az inflációt. A lassulás 2009 végétől, 2010 elejétől érezteti majd hatását igen erősen, ekkor már jóval 3 százalék alatti infláció is várható.

Az ING munkatársa megjegyezte: az üzemanyagok árán is lemérhető, hogy a kereslet visszaesett, a kínálat viszont még magas. Az olaj ára már nyolcvan dollár alá esett.

Németh Dávid szerint kamatvágási periódus elé néz a magyar gazdaság. Hogy a kamatcsökkentést pontosan mikor tudja majd elkezdeni a jegybank, az a pénzügyi piacok fejleményeitől függ és attól, mennyire lesz lassú a gazdasági lassulás.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását