2024. május 5. - Györgyi

Lengyel Zoltán semmit nem kért cserébe

A független Lengyel Zoltán belépett az MDF frakcióba, így a demokrata fórum képviselőcsoportja nem szűnik meg - jelentette be Herényi Károly frakcióvezető. Lengyel Zoltán elmondta, nem vette meg senki, pusztán az ország érdekében történő együttműködésről
2008. október 13. hétfő 19:50 - Hírextra
"Nem kerestek meg, de ha megkeresnének, akkor sem ülnék be az MDF frakciójába" - Lengyel Zoltán eddigi független képviselő pénteken még ezt mondta a távirati irodának. Hétfő reggel viszont Herényi Károly, az MDF képviselőcsoportjának vezetője már arról beszélt, hogy megmenekült a frakció.

Mint mondta, a megállapodás értelmében Lengyel Zoltán kérte a felvételét az MDF képviselőcsoportjába. A frakció ezt megtárgyalta és döntött: mostantól Lengyel Zoltán a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának tagja.

Kérdés, hogy mi történt három nap alatt. Lengyel Zoltán szerint annyi, hogy a Független Kisgazda Nemzeti Egységpárt, aminek a képviselő a tagja, tartott egy elnökségi ülést, ahol minderről döntés született. Az sem világos egyelőre, hogy ki keresett meg kit. Herényi Károly szerint Lengyel Zoltán kereste meg az MDF-et, a Független Kisgazda Nemzeti Egységpárt főtitkára szerint viszont az MDF kereste meg őket.

Vas János kilépésével 10 fő alá csökkent volna a párt frakciója, és a házszabály értelmében hétfő éjfélig megszűnt volna a képviselőcsoport. Egyelőre nem tudni, hogy mi áll az MDF és Lengyel Zoltán megállapodásának a hátterében, a képviselő azonban tagadta, hogy pénzről lenne szó.

"Nem kértem cserébe semmit, ez nem üzlet, nem vett meg senki. Itt az ország érdekéből történő együttműködésről van szó" - mondta Lengyel Zoltán.

Tény, hogy az MDF több mint havi 6,5 millió forinttól esett volna el, ha megszűnik a frakció. A párt és a képviselő közötti megállapodás szerint Lengyel Zoltán szabad mandátummal rendelkezik majd az MDF frakcióban, tehát nem köti a frakciófegyelem, úgy szavaz majd az Országgyűlésben, ahogy akar. Hogy a költségvetést megszavazza-e, azt egyelőre nem tudta megmondani, mivel a kormány pénteken nyújtja be az átdolgozott büdzsé tervezetét. A megállapodás része az is, hogy Lengyel Zoltán lesz agrárügyekben az MDF vezérszónoka, havonta egyszer szólalhat fel hétfőnként napirend előtt a demokrata fórum nevében, és frakcióvezető-helyettese is lesz a pártnak.

Lengyel Zoltán tavaly júliusban nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott egy őt igazoltató rendőrnek, amiért az ügyészség vádat emelt hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt. Herényi Károly frakcióvezető egyelőre nem foglalkozik ezzel.

A politikus ellen folyó vizsgálat kapcsán Herényi Károly azt mondta: minden magyar állampolgárt megillet az ártatlanság vélelme, így a képviselő urat is, az igazságszolgáltatás majd teszi a dolgát.

Lengyel Zoltán a magyar vidéket akarja képviselni az MDF képviselőcsoport tagjaként, ahogy szerinte tette ezt már 2002 óta először fideszesként, majd függetlenként.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását