2024. április 19. - Emma

Korlátozás a fiatal vezetőknél

Korlátozná a friss jogosítvánnyal rendelkezők és a 20 év alattiak által fuvarozható személyek számár a brit biztosítók szövetsége. Hasonló szabályozás már létezik az Egyesült Államokban, bevezetésekor 30 százaléknál is többel csökkent a balesetek száma.
2008. október 12. vasárnap 13:32 - Hírextra
A tizenéves autósoknak háromszoros esélyük van arra, hogy halálos balesetet szenvednek. A legveszélyeztetettebb időszak a jogosítvány megszerzése utáni első harminc hét, ezután már kétszeresre csökken a kockázat.

Az erről szóló felmérést a Brit Biztosítók Társasága készíttette. Azt javasolják a kormánynak, szabályozza szigorúbban a jogosítvány megszerzése utáni első fél évet, és a 20 éves kor alatti vezetőkre vonatkozó előírásokat. Így ugyanis évi 270, súlyos sérülésekkel járó balesetet lehetne megelőzni.

A felmérés szerint a fiatal utasok elterelik a sofőr figyelmét, és arra biztatják őket, hogy legyenek "bevállalósabbak", vezessenek gyorsabban. Az új szabályozással el lehetne érni, hogy az első fél évben csak tapasztalatokra tegyenek szert a frisspapíros autósok. Az ötlet szerint egy utasnál nem szállíthatnának többet ebben az időszakban.

Szerdán például Angliában egy fiatal meghalt, három pedig súlyosan megsérült egy balesetben. Az elhunyt ült a kormánynál.

A javasolt szabályozáshoz hasonló már több amerikai tagállamban is él, van ahol az első fél, van, ahol az első egy évben korlátozzák az utasszámot. Miután életbe léptek ezek a szabályozások, 37 százalékkal csökkent a balesetek száma.

A biztosítószervezet jelentése szerint a baleset kockázata minden újabb utassal hatványozottan nő: egy utassal 39 százalékkal magasabb, kettővel viszont már 85-tel, hárommal pedig 182-vel. Mindezen felül a tizenéves vezetők kétszer könnyebben szenvednek balesetet, mint a harmincon felüliek.

A limittel csökkenne a kezdő vezetők biztosítási díja is.

A szülők tizede ugyanakkor a saját nevére köti a gyereke biztosítását, akit csak mint "megnevezett vezetőt" tüntetnek fel a papírokon, holott a gyerek az egyetlen, vagy a fő vezető. Ez az eljárás pedig törvényellenes.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását