2024. május 2. - Zsigmond

Kaleidoszkóp versfesztivál

Tizedik alkalommal rendezik meg a Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztivált hétfőtől Budapesten; a jubileumi seregszemle alkalmából versszínház nyílik a Merlin Színházban, a költészet szerelmesei verslábak "nyomait" kutathatják a belvárosban, a szervező Magy
2008. október 10. péntek 15:21 - Hírextra
Kinizsi Ottó szervező a rendezvényt beharangozó pénteki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a belváros utcáin elrejtett versrészleteket összerakosgatva Bella István egy költeményét ismerheti meg a versszerető közönség. Ez a publikum - jegyezte meg Kinizsi Ottó - tapasztalataik szerint a feltételezettnél nagyobb és több köztük a versbarát fiatal.

Lutter Imre fesztiváligazgató bejelentette: régi tervük látszik megvalósulni, az egyhetes fesztivál első napján, hétfőn - egyelőre ideiglenes helyen, a Merlin Színházban - megnyílik az Első Magyar Versszínház. Megjegyezte: remélik, rövidesen állandó "játszóhelyhez" is jutnak majd.

A Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztiválon magyar és külföldi performanszok, előadóestek, mozgásszínházi előadások, világzenei koncertek tarkítják a programot, amelynek főszereplője azonban a vers.

"A dolgok változnak. A vers örök." - így bővült idén a fesztivál állandó mottója: "Vers, ahogy még nem ismered." Lutter Imre hangsúlyozta, hogy a vers nem kötelezően megtanult és elfeledésre ítélt szöveg, hanem a hétköznapi érzelmek profi megfogalmazása.

Hozzátette: a fesztiválon sok régi és új barátjuk lép föl, a versszínházat hétfőn este a Momentán Társulat RögVest Költészet című produkciója nyitja, előttük a Kaláka koncertje hallható, amelyen nyugatos költők megzenésített verseit játsszák. A pozsonyi Lano csoport, Eszenyi Enkő és Darvas Ferenc, Lovasi András, Németh Kristóf, Lackfi János, Karafiáth Orsolya, a bázakerettyei pszichiátriai gondozó Kalamajka Színköre, profik és amatőrök egyaránt közreműködői a fesztiválnak.

A sajtótájékoztatót követően, pénteken délben egy Guinness-rekord kísérletbe kezdett a Merlinben a fesztivál gazdája, a Magyar Versmondók Egyesülete: tagjaik 10 napon át megállás nélkül mondanak verset. A rekordkísérlettel párhuzamosan elindult egy versíróverseny is - az azon született friss alkotásokat mondják ugyanis a résztvevők. A zsűriben Szűcs Katalin kritikus és Wiegmann Alfréd, egyesület alelnöke vállalt feladatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását