2024. május 14. - Bonifác

Gyurcsány 12 pontja

Gyurcsány Ferenc - a jegybankelnökkel egyeztetve - 12 pontos intézkedéscsomagot javasolt az ellenzéki pártoknak a pénzügyi válság miatt. Erről a miniszterelnök a péntek délutáni, a frakcióvezetőkkel folytatott egyeztetésen beszélt.
2008. október 10. péntek 20:30 - Hírextra
A 12 pontos csomagot ismertetve a miniszterelnök elmondta: az idei kiadások csökkentését javasolják annak érdekében, hogy a hiánycél négyről 3,4 százalékra mérséklődjön. Ez az uniós szabályok szerinti magánnyugdíj-pénztári kiadásokkal korrigálva 2,9 százalékos hiányt jelent - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: ezzel az ország teljesíti a maastrichti kritériumokat.Közölte: új becslés készülne a gazdasági növekedés mértékéről. Konkrét számot nem mondott, de úgy fogalmazott: óvatosabban terveznék meg a növekedés ütemét, amely az elemzők által ma megjósolt mértékhez igazodna.

A kormány úgy módosítja a benyújtott, 2009-es költségvetést, hogy a 3,2 százalékról 2,9-re csökkenjen a hiánycél, ez a nyugdíjpénztári korrekcióval 2,6 százalékot jelent.

A kormány elhalasztaná az adócsökkentési programot azzal, hogy ha a kitűzött hiánycél teljesítése mellett szabad források állnak rendelkezésre, akkor azokat vagy hiány-, vagy adócsökkentésre fordítják - szögezte le Gyurcsány Ferenc.

A kormány törvényjavaslatáról, hogy a betétesek kapjanak korlátlan állami garanciát, hétfőn házszabálytól eltéréssel szavazhat a parlament - mondta Gyurcsány Ferenc.
A kormány felfüggeszti az Új tulajdonosi programot is - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc az ellenzéki pártoknak azt javasolta: kétharmados többséggel fogadják el a közpénzügyi csomagot, amely kiterjedne az állami alrendszerekre és az önkormányzatokra is, illetve amelybe beleépítenék az SZDSZ költségvetési plafonra, valamint a Fidesz költségvetési tanácsra vonatkozó indítványát.

A kormányfő azt kérte a társadalmi partnerektől, hogy függesszék fel a 2009-re vonatkozó bértárgyalásokat, és jövő júniusig tartsák szinten a bérek és a jövedelmek reálértékét, akkor tárgyalják újra a kérdést.

A kormány tovább bővíti a hazai kis- és középvállalkozások támogatására kidolgozott 800 milliárd forintos csomagot - jelentette be Gyurcsány Ferenc.A kormány jogszabály-módosításokkal javítja majd a bankok forráshoz juttatásának feltételeit annak érdekében, hogy változatlanul hitelezhessenek a vállalkozásoknak - sorolta a kormányfő.

A kormányfő szerint szabályokat kell változtatni annak érdekében is, hogy a befektetési alapok magyar állampapírokat vásároljanak.Javaslat készül arról is, hogy erősítsék meg a nemzeti pénzügyi felügyeletet, és Brüsszelben a jövő héten a magyar kormány megismétli korábbi indítványát egy egységes európai felügyelet létrehozásáról.

A pénzügyi válság vámszedői megjelentek a régióban - jelentette ki, hozzátéve: "jelentős és erős támadás van a magyar pénz és tőkepiac ellen".A miniszterelnök elmondta, hogy támadás érte az egyik pénzintézetet, és csütörtökön a forintot. Egyelőre álljuk a sarat, a hét elejétől folyamatosan a támadás erejének megfelelő, azzal elég erős ellenhatást tartani képes intézkedéseket tettünk - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását