2024. április 18. - Andrea, Ilma

A csontok vészjelzése

A csont és ízületek évtizedének nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet - a WHO - a 2000-2010 közötti időszakot, október 10-ét pedig az ízületi betegek világnapjának. Az életminőséget, elsősorban a mozgáskészséget csökkentő kór mindenütt, így Magyaro
2008. október 10. péntek 08:55 - Hírextra
Ennyi bottal járó, mankóra támaszkodó embert sehol a világon nem láttam, mint Magyarországon - mondta a minap vendégségbe hazalátogató külföldi ismerősöm. Bár megállapítása helytálló, egyáltalán nem magyar specialitásról van szó. Az ízületi porckopásos betegségek különféle fajtái a világ népességének 15 százalékát érintik, vagyis mindenütt népbetegségnek tekinthetik. Mégpedig olyan népbetegségnek, amely nem csupán az idős korosztályt érinti, hanem egyre inkább a fiatalokat is, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás okozta rizikófaktorok szaporodása miatt.

Megerősíti ezt dr. Kiss Csaba György reumatológus szakorvos is, aki magyarázatát azzal kezdi, hogy bár már Hippokratésznél előfordul a "reuma" kifejezés, valójában nem egy betegségről van szó, hanem egy kórkép gyűjtőfogalmáról, egy tünetcsoportról.

- A klinikai kép alapján van gyulladásos, idült kopásos reumatikus betegség, beszélhetünk lágyrész reumatizmusról, valamint a csontok, ízületek betegségeiről. Kopásos ízületi betegségben nálunk legalább egy millióan szenvednek. A mozgásszervi betegségek igen nagy terhet jelentenek a betegnek, családjának és a társadalomnak is. E betegségek legismertebb klinikai tünete a fájdalom, ami ugyan ma már sokféle módon csillapítható, de leginkább a recept nélkül is kapható gyógyszereket részesítik előnyben a betegek. Ezeket minden kontroll nélkül szedik, holott - bár időlegesen csakugyan megszüntetik a fájdalmat - veszélyes mellékhatásokat okozhatnak. Leggyakrabban a gyomor és bél nyálkahártyáját támadják meg, s akár gyomorvérzést is okozhatnak.

A reumatikus betegségek körében sajátos helyet foglal el a sokízületi gyulladás, mikor több, főként kisebb ízületet támad meg a kór. Okai sokfélék lehetnek, egy tüskeszúrástól a baktériumfertőzésen át a szervezetben felhalmozott anyagcsere termékekig. A gyulladás kialakulhat lassan, de akár viharos gyorsasággal is. Reggeli lázat, ízületi merevséget, fájdalmat okoz és gyakran az ízületek deformálódásához vezet. Krónikus betegség, amely nemcsak fájdalmas,hanem rontja a mindennapi életminőséget is, ezért beteg és orvos hosszú távú együttműködését feltételezi.

A reumatikus betegségeknek - az arthrosisnak - a kezelése igen sokrétű. Itt is a megelőzésre kellene helyezni a fő hangsúlyt a helyes testtartás gyerekkori megtanulásától az egészséges életmód, sport, mozgás, táplálkozási szokások megfelelő alkalmazásáig. De ha már kialakultak panaszok, akkor a rendszeres orvosi vizsgálat, az egyénre szabott, gyakran komplex, terápia nem maradhat el, a progresszió megakadályozása érdekében. Nem véletlen, hogy a reuma szakrendeléseket kétszer annyi beteg keresi fel, mint például a belgyógyászatokat, az sem, hogy az utóbbi években világviszonylatban megnégyszereződött az ezekre a betegségekre fordított pénzösszeg.

Az alattomos kór előbb utóbb mozgáskorlátozottságot, majd munkaképtelenséget, rokkantságot okoz, és a mindennapi életvitelben is nagyban korlátozza a beteget.

Az ízületi panaszokra - mind a fertőzés nyomán keletkező gyulladásos tünetekre, mind a kopásos eredetű ízületi betegségekre, a csontanyagcsere zavarokra, a csontritkulásra és a túlterhelés következtében fellépő fájdalmas gyulladásokra - sokféle terápiát alkalmaznak. A gyógyszeres kezelés jó kiegészítője a fizioterápia, a gyógyfürdő. De megjelentek újfajta terápiás lehetőségek is, mint például a biológiai terápia, mely a tartósan gyulladt ízületben lezajló, s elváltozásokhoz is vezető folyamatokat fékezi, egy fehérjemolekula segítségével. Szigorú szakmai kontroll mellett ezt a terápiát a hazai reumatológai centrumokban már végzik. Dr. Megyaszai Mária reumatológus szakorvos szerint ez a terápia főként a reumatoid arthritisben szenvedőknél hatásos. Hazánkban évente mintegy 1000 új betegnél diagnosztizálják ezt a kórt.

Újabban hallani egy jégkamrában, mínusz 110 fokon történő kezelésről is, mely a szervezet sokkhatáson alapuló erőmozgósításán alapszik, de eredményességéről még megoszlik a szakemberek véleménye. Viszont már jó egy évtizedre tekint vissza a lágylézer terápia alkalmazása az Állami Egészségügyi Központban, ahol Sandra Sándor orvosezredes elmondja, hogy alkalmazását még a feltalálók egyike, néhai Mester Endre kezdte, majd később Tanai János orvosezredes szorgalmazta használatát. Most a lágylézer ambulancia vezetőjeként Sandra főorvos úgy látja, hogy rendkívüli lehetőségről van szó.

- A fájdalomcsillapító, izomlazító, a regenerálódást segítő, sokoldalú terápiára alkalmas lágy lézer bevált a reumatikus kórok kezelésénél. A betegek nagyon szeretik, mivel alkalmazása fájdalommentes és fájdalmat szüntető. Eddig több mint százezer beteg panaszát sikerült központunkban csökkenteni általa. Önálló és kiegészítő kezelésre egyaránt alkalmas. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a terápia gazdaságos, az egyszeri, nem olcsó beruházása gyorsan megtérül. Saját fejlesztésnek köszönhetően - az eddigi sikeres tapasztalatok birtokában - ma már bővült "munkakörben" dolgozik a lágylézer, például az igen kellemetlen herpeszt, övsömört, fülzúgást is kezeljük vele, az akupunktúrás pontokra történő hatással.
Forrás: MTI-Press
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását