2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Magyar Festészet Napja

Hetven helyszínen több száz alkotó több ezer festménye lesz látható a Magyar Festészet Napjához kapcsolódó, pénteken kezdődő, tíznapos programsorozaton, amelyen a korábbi évekhez képest több fiatal művész és számos zenés produkció mutatkozik be.
2008. október 9. csütörtök 15:43 - Hírextra
Mint azt a programsorozat házigazdája a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, a hetedik alkalommal megrendezett Magyar Festészet Napján "a magyar festészet színe-java képviselteti magát", miközben megannyi fiatal tehetség is bemutatja alkotásait október 10. és 20. között.
Bayer Ilona elmondta, hogy a fő helyszín és a központi ünnepség a nemrégiben átépített Kopaszi-gát pavilonjaiban lesz, de a fővárosi helyszínek mellett - a hagyományokhoz híven - számos vidéki városban, többek között Szentendrén, Szolnokon, Szegeden, Hajdúszoboszlón és Keszthelyen is nyílnak tárlatok.

A hagyományteremtő céllal létrehozott rendezvénysorozat határainkon is átnyúlik: a Magyar Festészet Napja alkalmából nyílnak kiállítások Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Bécsben, Székely Szalon címmel határon innen és túl alkotó magyar művészek egyszerre állítanak ki a budapesti Olof Palme házban és Csíkszeredán. Az osztrák fővárosban nyíló kiállítás megnyitóján Atlasz Gábor festő- és mozgásművész társulata adja elő a szürrealista festményekre koreografált, A varrógép, az esernyő, a boncasztal, és a nikkelszamovár... címet viselő színházi előadását.

Bakta Norbert festőművész, a programsorozat egyik szervezője örömét fejezte ki, hogy a Magyar Festészet Napja rendezvényeihez egyre több fiatal tehetség csatlakozik, akik közül többen a festészet olyan társművészeteit képviselik, mint például a fényinstalláció.Bakta Norbert kiemelte a "Pege Aladárra emlékezünk" címet viselő, zenével egybekötött kiállítást és az 50 éves Fiatal Művészek Stúdiója Festő Szakosztályának tárlatát, melyek egyaránt a Kopaszi-gát "festői környezetében" kerülnek bemutatásra.

Az idén is lesz "Kirakat Galéria" néven utcai tárlat, valamint nyitott műhely és szabad festészeti program. Emellett az elmúlt hét év egyfajta önreflexiójaként a Magyar Festészet Napja eddigi életműdíjasainak közös kiállítása lesz látható a Szentendrei Régi Művésztelep Új Galériájában.
A DunapArt Művészeti Társaság először 2002-ben hirdette meg a Magyar Festészet Napját, amelyet Szent Lukács napján, október 18-án ünnepelnek. Mint akkor közzétett kiáltványukban megfogalmazták: "Legyen ez a nap ezentúl a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását