2020. szeptember 29. - Mihály

Kender- és málénap a múzeumfaluban

Az őszi betakarítás két legfontosabb növényének, a kendernek, valamint a kukoricának, illetve ahogy a Tiszántúlon hívják, a tengerinek vagy a málénak a begyűjtését és feldolgozását elevenítik fel szombaton a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.
2008. október 9. csütörtök 15:37 - Hírextra
A skanzen területén termelt kendert az áztatás és a szárítás után hozzák szövésre alkalmas állapotba, így tilolják, gerebenezik, guzsalyon fonják, motollán feltekerik és esztovátán kelmét készítenek belőle - mondta az MTI-nek Páll István igazgató, aki szerint hasonlóan érdekes a kukorica-, a tengeri-, vagy málétörés menete is, a csövek leszedésétől a fosztásig.

A valamikori munkamenetek felidézésébe bekapcsolódhatnak az érdeklődők szombaton 10 és 15 óra között. De nemcsak a munkában, hanem az egykor falun szokásos, a betakarítási, feldolgozási teendőket kísérő mulatozásban is résztvehetnek a látogatók. A szövés és a fosztás monoton munkáját - úgy, mint régen - zenészek közreműködése élénkíti, nótázás, táncolás feledteti az egyhangúságot.

A múzeumfalu anarcsi házában kukoricából készült ételeket is főznek és kínálnak a fosztó résztvevőinek, így például a híres karimás kása is terítékre kerül. Az ínyenceknek való eledel nem más, mint egy tálon szétnyomkodott főtt tengeri kása, hideg tejjel leöntve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását