2024. április 26. - Ervin

Házasság igen, élettársi kapcsolat nem

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Iustitia et Pax (Igazságosság és béke) Bizottsága tiltakozik az élettársi kapcsolat házassággal azonos szinten való elismerése ellen az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében, és kéri, hogy a törvényjav
2008. október 9. csütörtök 15:33 - Hírextra
Véleményük szerint a törvényjavaslat számos rendelkezése sérti a család és a házasság intézményét, ellentétes az alkotmány házasságot és családot védő alkotmányos alapelvével, "nem szolgálja a nemzet drámai demográfiai helyzetének javítását, sőt ellenkező irányban hat", ellentétben áll a társadalom többségének a családról és a házasságról alkotott felfogásával.

A Iustitia et Pax Bizottság sérelmezte, hogy a törvényjavaslat nem sorolja fel a családi jog alapelvei között a házasság védelmét és ennek megfelelően a házasság intézményét az egyes részrendelkezésekkel kifejezetten degradálja. Az MKPK intézménye nehezményezte, hogy a tervezet módosítás megszünteti a házasságkötés várakozási idejét, liberalizálja a házasság felbonthatóságát azzal, hogy tovább könnyíti a megegyezésen alapuló bontás feltételeit, továbbá lehetővé teszi a házasság közjegyzői megszüntetését.

Leírták, hogy az alkotmány az élettársi kapcsolatot nem részesíti alkotmányos védelemben, a házasság intézményével szemben viszont ezt azért teszi meg, hogy "elősegítse a házastársak számára a közös gyermekkel is rendelkező család alapítását".

A törvénytervezet nem mondja ki azt, hogy a házastársak egymás iránt hűséggel tartoznak, holott a házastársi hűség törvényi követelményén alapszik a házasságból született gyermek apaságának vélelme. Törvényi alapot teremt arra is, hogy az ember orvosi beavatkozások sorozatával megváltoztassa a nemét - tette hozzá a közlemény.

A bizottság megfogalmazása szerint a törvényjavaslat egyes pontjai "roncsolják a társadalom szövetét, az erkölcsi relativizmus termékei, amelyek ellentétben állnak a társadalom értékhordozó erkölcsi normáival", a család és házasság tiszteletével.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) képviselői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon szintén felléptek a bejegyzett élettársi kapcsolat jogi kategóriája ellen, sérelmezve: hogy ez a kapcsolat ezzel egy szintre kerül a házasság intézményével.
Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnökségi tagja közölte: az alkotmány védi a házasság, ezen keresztül pedig a család intézményét, ezért az alaptörvénybe is ütközik a tervezett módosítás.
A NOE nehezményezi azt is, hogy a házastársi hűség fogalmát kivették a tervezetből - tette hozzá.

A Fidesz szeptember 23-án országgyűlési felszólalással jelezte, hogy - a szocialistákkal ellentétben - nem támogatja az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezetét. Vitányi István problémásnak nevezte, hogy az új Ptk.-ból kimaradna a házasságkötést megelőző harminc napos várakozási idő, illetve bizonyos esetekben lehetőség lenne a házasság közjegyző előtt történő felbontására.

László Tamás, a Fidesz másik vezérszónoka a tervezet óriási hiányának nevezte, hogy kimaradt a szövegezésből a házastársi hűség.Frankné Kovács Szilvia, az MSZP vezérszónoka ugyanekkor elmondta: az új Ptk. megalkotása a jelenlegi országgyűlési ciklus egyik legnagyobb vállalkozása, ami deklarálja az alapvető szabadságjogok és az emberi jogok védelmét. A szocialista képviselő kiemelte az új kódex családjogról szóló részét, amely rendelkezik a bejegyzett élettársi kapcsolatról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Csermanek János
2008. november 11. 12:52
szarapova-harapova!
itt van neked egy kis rekesztő izom gyakorlat:
http://m.blog.hu/me/mema/image/a_zsido_szolasszabadsagrajz.jpg
és ez várjon rád is!:
http://bp1.blogger.com/_EBMda8pXC18/RZINjmObfxI/AAAAAAAAAqU/0sVWmoFB8Z0/s1600-h/1956.1.jpg
http://www.fszek.hu/56/Images/56_tematikus/PEST/Koztarsasag_ter/056056.jpg
http://www.fszek.hu/56/Images/56_tematikus/PEST/Koztarsasag_ter/056353.jpg
http://www.fszek.hu/56/Images/56_tematikus/PEST/Koztarsasag_ter/056354.jpg
http://www.fszek.hu/56/Images/56_tematikus/PEST/Koztarsasag_ter/056358.jpg
http://www.fszek.hu/56/Images/56_tematikus/PEST/Koztarsasag_ter/056414.jpg
__________________________________
*
fogadd jókívánságaimat elvtárs! ;)
sharapova2008
2008. november 10. 09:16
A házasság-két fél közötti szerződés,ami annyiban különbözik az üzleti szerződésektől,hogy a gyerekek felneveléséről a szülők gondoskodni kötelesek.De vajon az élettársi kapcsolat mennyivel alacsonyabb rendű,mint a házasság? Abból is születnek gyerekek,akikről az élettársak is gondoskodnak!A házasság semmire nem garancia,egy rossz házasság idegtépőbb,mint egy élettársi kapcsolat,mert felbontása cirkuszokkal jár...
Csermanek János
2008. november 8. 10:09
sharapova2008 te egy akkora bűzös kommunista vagy, mint én! hurrá.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását