2024. május 3. - Tímea, Irma

A Terror Háza nem vette át a kimosott zászlót

Nem vették át az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetőjétől a Terror Háza Múzeumban csütörtökön azt az árpádsávos zászlót, amelyből szeptember 20-án, a Duna vizében jelképesen kimosták a "náci szennyet". Az intézmény az MTI-vel azt közölte: a zászlót
2008. október 9. csütörtök 17:31 - Hírextra
Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az Andrássy úti épülethez érkezve újságíróknak azt mondta: azért akarják megőrzésre átadni a Terror Háza Múzeumnak éppen ezt a zászlót, mert azt szeptemberi békemenetükön már megtisztították a vészkorszak, az utcai radikalizmus, valamint a Magyar Gárda és az újnyilas mozgalmak "szennyétől", hogy többé ne legyen fekete ruhás, bakancsos seregek, szélsőségek jelképe.

Úgy fogalmazott: "azok, akik e zászló alatt bármely kisebbséget megbántanak, mostantól a tizenötmilliós magyarságot bántják".Mivel a múzeumban senki nem vette át a zászlót, a portán hagyták. Kolompár Orbán azt mondta: "már Schmidt Mária felelőssége, hogy mi történik a zászlóval".
A Terror Háza Múzeum az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, "missziójuknak tekintik", hogy emléket állítsanak a két totális diktatúra áldozatainak.

Tekintettel azonban arra, hogy a Terror Háza Múzeum gyűjtőköre a hatvanas évek közepéig terjed, illetékességből továbbküldik az OCÖ-től kapott tárgyat a Budapesti Történeti Múzeumba, "ahol Demszky Gábor tojással szennyezett öltönye mellett minden bizonnyal a tisztára mosott csíkos zászló számára is találnak helyet" - közölte a múzeum.

Az Árpád-házi zászló helye nem a Terror Háza Múzeum, írták, és kérik, az Országos Cigány Önkormányzat képviselői ne sértsék meg a vészkorszakban elhunytak emlékét."Nem hisszük, hogy a +zászlómosás+ aktusa semmissé tehetné azokat a brutális bűntényeket, amelyeket a nyilas zászló alatt követtek el" - olvasható a múzeum közleményében.

Szeptember 20-án a romaszervezetek által a szélsőjobb magyarországi térnyerése ellen meghirdetett demonstráció mintegy másfélezer résztvevője a pesti Duna-partra vonult - ahol 1944-ben üldözötteket lőttek a folyóba -, s egy asszony egy lavór vízben jelképesen megtisztított egy árpádsávos zászlót "a fasizmus szennyétől".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását