2024. május 6. - Ivett, Frida

Kóka újabb érvei a több-biztosítós rendszer mellett

A több-biztosítós rendszer nem jelenti az egységes nemzeti kockázatközösség megszüntetését - jelentette ki Kóka János pénteken Egerben.
2007. május 12. szombat 11:43 - Hírextra
"Az SZDSZ által kidolgozott modell szerint (...) minden egyes járulékfizető egy egységes nemzeti kockázatközösség-alapba fizeti be a járulékát, és ebből (...) az alapból kapnak majd a biztosítók fejkvóta rendszerben pénzt. Az, hogy egy-egy biztosított után mennyi pénzt kapnak, semmi összefüggése nincs azzal, hogy mennyi járulékot (...) fizettetnek be" - magyarázta a párt elképzelését sajtótájékoztatón az SZDSZ elnöke. Ugyanakkor törvény tiltja majd, hogy a biztosítók válogassanak a betegek között - fűzte hozzá a politikus.

Kóka János úgy vélekedett, hogy az államszocialista típusú biztosítási rendszer fenntarthatatlan. Ebben a helyzetben az SZDSZ által javasolt vegyes biztosítási rendszer egyaránt tartalmazza a verseny és a szolidalítás elvét, vagyis nemzeti kockázatközösségen és társadalmi szolidalításon alapul. Mindenki a szükségletei és nem befizetésének nagyságrendje szerint kap szolgáltatásokat.

Azt is lehetővé teszik majd, hogy aki nem akar magánbiztosítóba átlépni, az megmaradhat az OEP-nél - tette hozzá. A politikus elmondta: bíznak abban, hogy a koalíciós partnerrel néhány héten belül meg fognak tudni egyezni a biztosítási modell részleteiről, és szeptemberre az Országgyűlés elé kerülhet a törvényjavaslat. Arról is szólt, hogy az ingatlanadó bevezetését csak az adóstruktúra rendszerszerű átalakítása mellett támogatja az SZDSZ.

Szintén fontosnak tartja a pártelnök a kisvállalkozói adminisztrációs terhek csökkentését, mert ma Magyarországon - szavai szerint - egy kisvállalkozónak a hónap 31 napjából 24 napon kell valamilyen bevallást elkészítenie. A sajtótájékoztatón Fodor Gábor, a környezetvédelmi tárca vezetője bejelentette, hogy újraválasztották az SZDSZ Heves megyei elnöki posztjára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását