2024. június 2. - Kármen, Anita
Demszky Gábor neve szerepelni fog a történelemkönyvekben. Kérdés mire fogunk emlékezni: fejlesztésekre, korrupcióra, esetleg városüzemeltetési hiányosságokra. Kiszelly Zoltán politológust kérdeztük.
2010. augusztus 26. csütörtök 14:49 - Gyülvészi András
Minek köszönheti Demszky Gábor a húsz évnyi főpolgármesterséget?

Alapesetben a jó teljesítménynek köszönhető, ha valaki sokáig hivatalban marad, hiszen jól dolgozik, újraválasztják. Demszky Gábor esetében az is közrejátszik, hogy nagyon sokáig egy megosztott jobboldal állt vele szemben, míg ő egyedül tudta lefedni a mérsékelt, a baloldali és a liberális szavazók igényeit, vagyis érdemi rivális nélkül tudott indulni.

2006-ban volt a legszorosabb a verseny, hiszen akkor alig maradt le Tarlós István, viszont indult az MDF-es Katona Kálmán.

Kritikák
A sorozatos BKV-botrányok hatására több tanú is terhelően vallott Hagyó Miklós alpolgármesterre és Mesterházy Ernőre, Demszky főtanácsadójára. Az Index című internetes újságnak 2010. februárjában Demszky Gábor úgy nyilatkozott, hogy politikai értelemben emiatt ő is felelős a kialakult helyzetért, mivel Antal Attila kinevezését ő is támogatta. A főpolgármesteri székről azonban nem kívánt lemondani.

Szimpatizánsai leginkább kiégettségét kifogásolják, általános vélemény szerint már korábban abba kellett volna hagynia a főpolgármesterséget. 2000-ig kifejezetten népszerű politikus volt, amikor azonban rövid ideig az SZDSZ elnökeként politizált, a közvélemény-kutatási gyors hanyatlást mutattak.
Jávor Benedek ugyanazt csinálja most, mint négy éve Katona Kálmán. Teljesen nyilvánvaló, hogy minden pártnak kell egy főpolgármester-jelölt. Jelen esetben az LMP-nek kell az MSZP ellen indítani egy főpolgármester-jelöltet, aki húzónévvé válhat.

Katona Kálmán, vagy most Jávor Benedek szerepelhet a médiában, és húzhatják magukkal a listát. Katona Kálmán esetében ez működött, hiszen három MDF-es is bejutott a fővárosi közgyűlésbe, miközben az is nyilvánvaló, hogyha Katona Kálmán szavazóinak csak a fele szavaz Tarlós Istvánra, akkor ma ő a főpolgármester.

Most az MSZP küzd hasonló helyzetben, hiszen az LMP vélhetően olyan szavazókat fog megnyerni, akik nem szavaznának Tarlós Istvánra, vagyis az a megosztottság, ami korábban a jobboldalra volt jellemző, most a baloldalon van.

Demszky Gábor szerencséje…

Demszky Gábor a kampányokban mindig el tudta hitetni, hogy mindenki hibás, csak ő nem, viszont a fejlesztések neki köszönhetőek. A hibákat másnak tulajdonította, a felelősséget áthárította, a vívmányokat viszont magához kötötte. A legérdekesebb példája ennek a Lágymányosi híd 1994-es átadása, mikor Demszky Gábor ott volt az átadáson, viszont Horn Gyula miniszterelnökként nem ment el, mert azt a hidat döntően még az Antal-kormány idején építették.

Mikorra tehető a Demszky-karrier törése? Mikor veszítette el a főpolgármester a népszerűségét?

Véleményem szerint ez az adriai villaügyre vezethető vissza. Ekkor fordult vele szembe a bulvármédia, majd végképp betette a kaput a BKV-ügy. Aztán jött Mesterházy Ernő meggyanúsítása, az SZDSZ megszűnése, amivel kapcsolatban még az a kérdés is felmerül, hogy a párt bukásában mennyi szerepe volt a fővárosi SZDSZ és Demszky Gábor bukásának, hiszen Budapest volt az SZDSZ legnagyobb fellegvára.

Hogyan fog Demszky Gábor bevonulni a történelemkönyvekbe? Megannyi fejlesztés levezénylője lesz, vagy inkább az a főpolgármester, aki alól kikopott saját pártja, illetve több hozzá közel álló politikus keveredett korrupciós ügyekbe?

Sokk függ a nyomozásoktól. Most még csak a Főkert-ügyben hallgatják ki, viszont, ha további ügyekben is kihallgatják, esetleg meggyanúsítják, akkor, bár a felelőségét a bíróság fogja megállapítani, de a nevéhez hozzátapadhat a korrupció.

A fejlesztések tekintetében pont az volt a probléma, hogy uygan fordított rájuk pénzt, viszont az üzemeltetésre nem adott. Az lehet, hogy van Combino és lesz 4-es metro, viszont eközben lerohadnak a hévek és a kisföldalatti. Vagyis a fejlesztések mellett kevés figyelem jutott az üzemeltetésre. Például a BKV fenntartását mindig az utasoktól és a kormánytól várta Demszky Gábor, amíg ő szalagokat vágott át.

Fontos a húsz éve, ráadásul hosszú idő, és minden bizonnyal a bekerül a történelemkönyvekbe, mint a rendszerváltás utáni első főpolgármester, de ezt inkább a helyzetnek köszönheti, nem a teljesítményének.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2017. december 13. 20:02
2008. július 15. 19:33
a fenébe is, legalább ne írnád állandóan, hogy a "barátaid"! ;-/ tudod, hogy minden nickemmel egyet értek veled, de ha ide is bedobom egy versikémet, amit talán éppen erre az alkalomra gyűlölködtem össze a szegényes szókészletemből, vagyis ha a Turulnak csak egy tolla is meggörbül ezen aljas csirkefogók által, arra van viszont kezdeményezésem rímbe szedve(!), és akkor lehet innen kidobnak(?). pedig itt nem a politika miatt vagyok! (írtam)
de, hogy lásd, és lássák, - már több turulbontogatós fórumba bepottyant ez - mihez tartás végett, ha mégis baja esne annak:
---------
ha egy "spiró" (és regős p.) heccelődhet ily eszközökkel, akkor mi is, én is! és ez íródott az(ok) után, nem fordítva!
----
----
Vascipő a Dunára néz,
szomjus nyelvét ölti,
vágyakozva sohajtoz.
Segít rajta neonáci,
odasiet a "rajthoz".
Vasutasék kalapácsa,
no meg hozzá edzett kéz,
s kopasz csávó jót golfoz:
Erídj, ússz a gazdihoz!
---
---
bizonyára "elvetemült" sorok, de ha dőlne a Turul, lesznek a golf sportnak is hirtelen "barátai" valószínűleg szerintem...
helix
2010. augusztus 26. 15:15
Végre eltakarodik!

Remélhetőleg soha többet nem hallunk róla!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását