2024. április 20. - Tivadar

A cégautók adójáról vitáznak

Háromféle, közülük két egymásnak ellentmondó megoldást is javasol az MSZP-frakció a cégautó megadóztatására, a Pénzügyminisztérium eredeti előterjesztéséhez képest - derül ki 2009-es adótörvényekhez eddig benyújtott módosító indítványokból.
2008. október 9. csütörtök 17:28 - Hírextra
A háromból két javaslat más-más módon ugyan, de megváltozatná az adó kivetésének módját: százalékos helyett tételes összegű adót vetne ki a cégautókra, a személygépkocsik hengerűrtartalma függvényében. A harmadik módosító indítvány azonban az eredeti 7 százalékos adót 7,5 százalékra emelné - további költségvetési bevételt remélve.


Az egyik elképzelés szerint az 1500 köbcentiméter hengerűrtartalmat, vagy 1100 köbcentiméter kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsi után havi 9 ezer forint lenne az adó mértéke, az ennél nagyobb személyautók esetében pedig 16 ezer forint. A kizárólag elektromos hajtóművel rendelkező személyautók mentesülnének az cégautóadó megfizetése alól.
A másik alternatíva személygépkocsinként egységesen 12 ezer forintos adót vetne ki a cégautókra.

Ezek mellett egy harmadik módosító indítványt is benyújtottak a szocialisták - a kabinet kérésére -, amely megváltozatná ugyan a kormány eredeti elképzelését, ám a cégautadó mértékét a Pénzügyminisztérium által tervezett 7 helyett 7,5 százalékra emelné.

A szocialista frakció úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a harmadik javaslatra azért volt szükség, mert ha a parlament elfogadja a jövedéki adó két lépcsős emelését, és nem támogatja a tételes cégautóadót, akkor szükség lesz plusz költségvetési bevételre.

Az MSZP-s módosító indítványok között szerepel az is, hogy az alkoholtartalmú italokra és dohánytermékekre tervezett 10 százalékos jövedékiadó-emelést egy helyett két lépcsőben vessék ki: az első 5 százalékot január 1-től, a másik 5 százalékot pedig május elsejétől.

A kormány adócsomagjához benyújtott szocialista változtatási javaslatok között szerepel az is, hogy a kizárólag közhasznú tevékenységet végző nonprofit gazdasági társaságokat ne terhelje iparűzési adófizetési kötelezettség.

Ezek mellett "átvezetnének" a múlt héten a miniszterelnök által bejelentett, kormányrendeletben rögzített intézkedést is: a szépkorúak jubileumi jutalma, egyszeri juttatása mentes lenne az szja-fizetés alól.

A parlament szerdán kezdte meg a 2009-es adó- és járuléktörvények módosításáról szóló kormányelőterjesztés vitáját. A javaslathoz péntek délig lehet módosító indítványokat benyújtani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását