2024. május 5. - Györgyi

Ünneplik a régi okiratot

Együtt ünnepli 2009-ben négy megye - Pest, Fejér, Veszprém és Zala - első írásos említésének ezeréves évfordulóját, amelyet közösen és megyénként is nagyszabású eseményekkel tesznek emlékezetessé - hangzott el szerdán Keszthelyen, ahol a megyei önkormányz
2008. október 8. szerda 18:55 - Hírextra
A házigazda Zala megye közgyűlési elnöke, Manninger Jenő úgy fogalmazott: a magyar történelemben a megyéknek mindig is nagyon jelentős szerepe volt, de kulturális identitásunk szempontjából ugyancsak fontos a történetük megismerése. Ezért olyan közös és önálló programokkal készülnek az ezredik évforduló megünneplésére, amelyekkel a történelmet és a kultúrát együtt népszerűsíthetik a fiatalabbak körében is.

A tervezett programokról elmondta: mind a négy megyében lesz egy-egy nagy rendezvény, a közös programindító eseményt, az évfordulós megyék összevont megyegyűlését májusban tartják a Veszprém megyei Sólyban, itt íródott ugyanis az ünnepség apropóját jelentő, Szent István által kiadott, 1009-re keltezhető eredeti, latin nyelvű okirat. Augusztusban Zalában, a történelmi központ Zalavár térségében tervezik a helyi rendezvényt, Fejérben augusztus 20-án tartják a megemlékezést, az eseménysorozat befejezéseként pedig decemberben Budapest ad otthon a zárókonferenciának.

Manninger Jenő a közös rendezvények sorában említette, hogy virtuális kiállítást rendeznek, amelyhez internetes vetélkedő csatlakozik, jövő nyáron együttes sportrendezvényeket is tartanak, továbbá a megyék önálló és közös kiadványokat terveznek az évforduló jegyében.

Veszprém megyében a várakhoz kapcsolódó rendezvénysorozatot terveznek, amely érinti például Sümeget, Szigligetet, Csobáncot, Nagyvázsonyt és Várpalotát. Fotópályázatot, vándorkiállítást és egy, a települések és civilek által írt Ezer év, ezer emlék címet viselő kiadványt is terveznek a megyével kapcsolatos értékekről, amelyek a megyerendszer jövője szempontjából fontosak - közölte Talabér Márta, a veszprémi megyegyűlés alelnöke.

Fejér megyében a közintézmények kiállításai mellett emlékérem vagy akár emlékpénz kiadásával is szeretnék emlékezetessé tenni az évfordulót - mondta el Törő Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke. Reményei szerint Székesfehérváron a királyi bazilika felújítása is megkezdődhet az évfordulóra, az viszont már biztosnak tűnik, hogy egymilliárd forintos támogatást nyerve elindul a megyei levéltár rekonstrukciója - tette hozzá.

Az ezeréves oklevél a mai Pest megyét Visegrádvár megyével azonosítja, így elsősorban itt koncentrálódnak majd a megemlékezések - mondta el Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője. A város múzeumának igazgatója, Szőke Mátyás hozzátette: az egykori római erődből kialakított ispáni várban jövő augusztus végén emlékművet és szobrot is szeretnének avatni.

A négy megyére kiterjedő eseménysorozat költségeiről még nincsenek pontos számítások - közölte az MTI kérdésére Talabér Márta és Manninger Jenő. Mindketten hangsúlyozták azonban, hogy országos programokra készülnek, amelyhez a saját forrásaikon kívül pályázati pénzekre is számítanak.

Az ünnepség apropóját jelentő, Szent István által kiadott latin nyelvű oklevél 1009-re keltezhető, felsorolja a veszprémi püspökség tartozékait és birtokait. Az oklevél csak egy 1295 körül kelt átirat formájában maradt meg, ezt jelenleg a Magyar Országos Levéltár őrzi. A dokumentum szerint a veszprémi egyházmegye akkoriban Veszprémvár, Fejérvár, Visegrádvár és a mai Zala, vagyis Kolonvár megyékből állt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását