2024. április 29. - Péter

Fel kell újítani a műemlék homlokzatot

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) kötelezte a mosonmagyaróvári egykori Korona szálló jelenlegi tulajdonosát az országosan védett műemlék városképet rontó homlokzatának felújítására. A KÖH határozata jogerőre emelkedett, s azt követően 180 napon be
2008. október 8. szerda 18:51 - Hírextra
Moson történelmi belvárosának egyik meghatározó műemléke mára a város egyik legelhanyagoltabb épülete lett - közölte a szakember. Tájékoztatása szerint az ingatlant 1998-ban adta el az önkormányzat egy helyi vállalkozónak. A szerződésben az értékesítés feltételeként rögzítették, hogy az épületet ütemezve, folyamatosan felújítja új tulajdonosa.

Bizonyos munkák elkészültek, így megtörtént a statikai megerősítés, a szükséges állagmegóvás, a tetőcsere, ám a további felújítási munkák elmaradtak, s a szerződésben rögzített határidő már rég lejárt. Az épület üresen áll, és egyre siralmasabb képet mutat.

Most az építési törvény értelmében kötelezték hatóságilag a tulajdonost a városképet rontó állapot megszüntetésére. S mivel országosan védett műemlékről van szó, az elsőfokú építési hatóság a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Amennyiben a határozatnak a tulajdonos a jövő márciusi határidőig nem tesz eleget, eljárási bírság szabható ki, amelynek felső határa egymillió forint - tette hozzá a városi főépítész, megjegyezve, hogy bírságot akár többször is kiszabhatnak.

Az 1727-ben emelt, barokk stílusú épület előbb lakóház volt, majd miután Moson mezőváros tulajdonába került, szállóvá alakították. Főként gabonakereskedők lakták, akik Mosonnál rakták hajóról szekerekre a Bécsbe tartó gabonát, mivel a Mosoni-Duna csak Mosonig volt hajózható. A település élénk kereskedelmi életét jellemezte, hogy a kiegyezés után a magyaróvári vámháznál szedték be az ország vámbevételének kétharmadát - említette érdekességként a főépítész.

Moson kereskedelmi központ szerepét a vasút megépülése után veszítette el, amikor a vízi szállítást felváltotta a vasúti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását