2024. április 27. - Zita

... aki meg nem, az Kazincbarcikára

A tradíció és az újjászületés jegyében szervezték meg idén a bányász fúvószenekarok és mazsorett együttesek szombaton kezdődött kétnapos országos találkozóját Kazincbarcikán.
2009. augusztus 29. szombat 21:44 - HírExtra
A fúvószenekarok találkozójának negyedszázada ad otthont az észak-borsodi település, ahol sok emlék fűződik a bányászathoz, hiszen egykor az adott munkalehetőséget a térségben élőknek.

Kerekes Ottó, a helyi Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ igazgatója az MTI-nek elmondta: a város fontosnak tartja a bányász kulturális hagyományok ápolását, hisz ez alokálpatriotizmus része, a térség kulturális tradíciójának nélkülözhetetlen eleme. A program erősíti a még meglévő öntevékeny művészeti-műkedvelő kulturális folyamatokat, és nem utolsósorban az ország különböző pontján dolgozó együtteseket is közelebb hozza egymáshoz. Sok együttes részére ez az egyetlen igazán rangos találkozó - tette hozzá.

Elmondta, hogy az idén a kazincbarcikai nagy gálaesten túl fellépési, bemutatkozási lehetőségeket biztosítanak az együtteseknek Sajóivánkán, Bánhorvátiban, Szuhakállóban és Kurityánban is.

A találkozón 210 fellépő vesz részt: 5 fúvószenekart (Sobotienka - Rimaszombat; Cementon - Besztercebánya, Szolnoki Ifjúsági Fúvószenekar, Miskolc-Perecesi Bányász Fúvószenekar, KazincbarcikaiIfjúsági Fúvószenekar) és 4 mazsorett csoportot (Szolnoki Mazsorett és Zászlóforgató Csoport, lábatlani Napfény Mazsorett Csoport, Nyugdíjas Bányász Mazsorett Csoport - Miskolc-Pereces, Kazincbarcikai Ifjúsági Mazsorett Együttes) köszöntöttek. Az előző évekhez képest mindenképpen előrelépés, hogy külföldi zenekarok is elfogadták a meghívást.

A koncerteken és előadásokon túl vasárnap bányász korsókból nyitnak kiállítást és ekkor tartják a megyei bányásznapi ünnepséget is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását