2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megmaradnak a vidéki Volán-járatok

Az MSZP megítélése szerint a kormány döntései nyugalmat és stabilitást eredményeznek az idén 8-9 milliárd forint veszteséggel rendelkező Volán-társaságok, több millió utasuk és érdekvédelmi szervezeteik körében, miután privatizációjuk lekerült a kormányza
2008. október 8. szerda 13:17 - Hírextra
A törvényhozás gazdasági és közlekedési bizottságának tagja kiemelte: a 24 Volán-társaság tavasszal 2,8 milliárd forintos állami támogatást kapott, és szeptember végén újabb 16 milliárd mellett döntött a kormány.

Kiss Ferenc tájékoztatása szerint ez az összeg elvben már a társaságoknál van, de az idei költségvetési évben mindenképpen meg kell kapniuk.

A politikus hozzáfűzte: a Volánt fel kell készíteni arra, hogy helyt álljon a versenyhelyzetben is, ami az Európai Unió döntése szerint 2013. január elsején kezdődik.

A kormányzati döntésekből azt a következtetést vonta le a képviselő, hogy az állam nem feltétlenül rossz gazda, nem kell mindenhonnan kivonulnia, de értelemszerűen nem szükséges az sem, hogy minden közösségi szolgáltatás 100 százalékos állami tulajdonban legyen. Megjegyezte: a támogatások járnak azoknak a magánvállalkozásoknak is, amelyek közszolgáltatási szerződést kötnek a közlekedési tárcával, vagyis az állam megrendeli tőlük a helyközi utasszállítást.

Kiss Ferenc felidézte, hogy a részben a tarifaemelés elmaradása miatt nehézségekkel küzdő Volán-társaságok átszervezése, közszolgáltatási szerződéseik felülvizsgálata is segíti a nagyobb hatékonyságot, amit a támogatásokban szereplő elvárt nyereség szintén előirányoz.

A veszteségfinanszírozás kapcsán a képviselő kiemelte az aprófalvas térségeket, ahol nem lehet gazdaságosan üzemeltetni a közösségi személyszállítást, de minden állampolgárnak alkotmányos joga, hogy egészségügyi, oktatási célból, vagy ügyei intézésére eljusson a székhelyközségbe vagy a közeli városba.

Mint elhangzott, ezen a területen vita volt arról, hogy ez a társaság vagy a veszteség finanszírozását jelentse, végül a járatveszteségek támogatása bizonyult célszerűnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását