2024. május 14. - Bonifác

Sínbusz fesztivál

Újabb interkulturális projektbe kezd a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) és a szatírIKON művészeti csoport: október 14. és 16. között a Szeged és Szabadka között menetrend szerint közlekedő sínbuszon irodalmi és zenés programokat tartanak.
2008. október 8. szerda 13:14 - Hírextra
Herczeg Tamás, a REÖK vezetője elmondta: a nagysikerű drámaíró fesztivált követően rendezik meg a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált. A két testvérváros között már ötven éve közlekedik a határmenti térség legendás vasúti járműve, mely egy kapocs a két település és ezzel a két ország között is.

A fesztivál keretében a régióban élő költők, írók, zenészek és elméleti szakemberek a járművön, valamint Szegeden és Szabadkán különböző helyszíneken irodalmi, zenei programokkal, beszélgetésekkel várják a potenciális "kultúrcsempészeket".

A fesztivál ötlete Kollár Árpádtól és Orcsik Rolandtól, a szatírIKON művészeti csoport tagjaitól származik, akik mindketten a Vajdaságból származnak, de Szegeden élő költők és műfordítók.
Orcsik Roland az előzményekről elmondta: két éve tervezgetik a fesztivált és a programmal hagyományt szeretnének teremteni, mely egy nemzetközi irodalmi fesztivállá válhatna a jövőben.

Kollár Árpád már a kétnyelvű programokról beszélt, mely október 14-én délben kezdődik Szegeden. A Nagyállomás várótermében a Sinobusi Blues Band zenéje kíséretében toborozzák azokat, akik útra kelnek Szabadkára az irodalmi-zenés kavalkáddal. Az úton ott lesz Térey János, Grecsó Krisztián, Kemény István és Bosko Krstic író is. Szabadkán egy irodalmi, várostörténeti és építészeti sétán vehetnek részt az érdeklődők, a nap felolvasó és beszélgető esttel zárul.

A következő napon az események délelőtt Szabadkán indulnak a Paniks etnojazz zenekarral, majd a sínbusz elindul Szegedre. A járat vendégei aznap többek között a Kossuth-díjas költő Tolnai Ottó, valamint Ladik Katalin és Slobodan Tisma lesz. Az érkezés után városnézéssel folytatódik a program, amely a REÖK-ben fejeződik be szintén egy felolvasó esttel.

A fesztivál zárásaként október 16-án a szegedi Grand Caféban este SIN-BASS YU-GO estet rendeznek, melyen Dj Davor Lakatos egykori sínbusz masiniszta - aki valaha Tito vasúti autójának is vezetője volt - ex-jugoszláv rock, punk, és popslágerekkel idézi meg a "testvériség" szellemét.

A fesztivál kiegészítő programjaként a szegedi Belvárosi Moziban egy beszélgetéssel egybekötött filmvetítést tartanak 16-án, amikor bemutatják Danilo Kis Fövenyóra című magyar-szerb-német koprodukcióban készült filmjét. Másnap KIS-ESSZÉ címmel szintén beszélgető esttel elemzik Dalnilo Kis életművét.

A program egyébként az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 projekthez kapcsolódik, melynek egyik része egy korábbi drámaíró verseny volt, másik egysége pedig ez a fesztivál - tette hozzá Herczeg Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását