2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Önkormányzati ösztöndíj a hiányszakmában tanulóknak

Ösztöndíjat ad a győri önkormányzat a hiányszakmákban tanuló diákoknak a 9. és a 10. évfolyamon. Novembertől akár 16 ezer forintot is kaphatnak havonta azok a tanulók, akik jó tanulmányi eredményt érnek el - mondta a Fidesz győri alelnöke, önkormányzati k
2008. október 20. hétfő 16:15 - Hírextra
Németh Viktor közölte: a hiányszakmák felé szeretnék terelni az új ösztöndíjrendszerrel az általános iskolát végzett gyerekeket, mivel nincs elegendő szakképzett dolgozó a munkaerőpiacon. A jól felkészült szakemberek hiánya egyre nehezebb helyzetbe hozza a Győrött működő vállalkozásokat és gátolhatja újabb cégek letelepedését. Szakmai felmérés szerint a hiányszakmák száma meghaladja a húszat a városban.

A döntés - amelyet a következő közgyűlésen véglegesítenek - az idén 800 diákot érint és 16 millió forint ráfordítást jelent az önkormányzati büdzséből. Egy-egy diák havonta 8 ezer és 16 ezer forint közötti támogatásban részesülhet, tanulmányi eredménye függvényében. Az ösztöndíjat fokozatosan vezetik be, ennek értelmében jövőre 143 millió forintot, 2010-ben pedig 271 millió forintot költ a város erre a célra.

A győri önkormányzat összes kiadásának több mint 44 százalékát fordítja jelenleg oktatásra - jegyezte meg a képviselő.

Németh Viktor szólt a szakképzés személyi és tárgyi feltételeinek javításáról is. Ennek érdekében hozzák létre a Győri Térségi Integrált Szakképző Központot mintegy 1,3 milliárd forintos forrásból, amelyet a kormányzat ítélt oda a városnak. A központban kap majd helyet egyebek között a pályaorientációs tanácsadó, amelyre a politikus szerint az általános iskolát végzett diákok szüleinek és a tanulóknak egyaránt nagy szükségük van. Hasonlóképpen jobbításra szorul a iskolák és a munkáltató cégek közötti kapcsolat, a köztük lévő kommunikáció - vélekedett a Fidesz győri alelnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását