2024. május 4. - Mónika, Flórián

Gyurcsány: nyugalom kell. Meg fejlesztések

A Magyar Honvédségnek az elmúlt években történt átalakulás után alapvetően nyugalomra és fejlesztésre van szüksége - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán a Hajmáskér térségében lévő bakonyi lőtéren, a Bevetési irány 2008 elnevezésű hadgyakorlat
2008. október 8. szerda 18:41 - Hírextra
Az elkövetkező években a honvédség költségvetésének minden ötödik forintját fejlesztésre fizetik ki - tette hozzá a kormányfő, megjegyezve: ez azt szolgálja, hogy jobbak legyenek a technikai feltételek, a Magyar Honvédség semmiben ne maradjon el a NATO-ban szolgáló más alakulatok felszereltségétől.

A következő évben a honvédségre az ideinél hét százalékkal több költségvetési pénz jut - közölte a miniszterelnök.Gyurcsány Ferenc végül köszönetét fejezte ki és gratulált a felsorakozott katonáknak a hadgyakorlat kiváló teljesítéséért.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszédében utalt arra: amikor Magyarország tagja lett a NATO-nak, még "sziget" volt, szomszédaink közül egyik ország sem volt még tagja ennek a szövetségi rendszernek. Ma viszont nincs olyan szomszédos ország, amely ne lenne tagja a NATO-nak, vagy ne kötött volna vele békepartnerségi megállapodást - tette hozzá.

Kiemelte, hogy ezek a változások nálunk és a világban is megkövetelik egy új stratégia kialakítását. Ezért a Bevetési irány 2008 hadgyakorlat szövetségi feladataink szempontjából is jelentős - hangsúlyozta, rámutatva arra: a katonák gyakorolhatták a beérkező szövetségesi erők fogadását is, illetve bemutathatták a NATO-nak felajánlott zászlóalj-harccsoport alkalmazási készenlétét.

A miniszter kitért arra, hogy a magyar katonák képesek a magas szintű feladatok ellátására, ezért vállalhatta Magyarország az idén a kabuli nemzetközi repülőtér "vezető nemzeti feladatait", s vállalkozhatott Koszovóban egy úgynevezett manőverzászlóalj működtetésére.

Szekeres Imre közölte: fontos, hogy a magyar társadalom egyértelműen támogatja a szövetségesi rendszert, s támogatja azt is, hogy a Magyar Honvédség vegyen részt béketeremtő és -fenntartó feladatokban a világ más tájain.

Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a hadgyakorlatot követő sajtótájékoztatón elmondta: gépesített zászlóalj-harccsoport bemutatóját láthatták a jelenlévők az egyhónapos bakonyi hadgyakorlat, a Bevetési irány 2008 zárásaként.

Első esetben alkalmazták a szárazföldi és a légi erő harcászati összehangolását - hangsúlyozta a vezérkari főnök, megjegyezve: sokkal nagyobb szerep hárult a harcászati gépekre. Havril András szerint "ez valahol egy jövőképet is felvázol", hiszen a jövőben meghatározóvá válik a harc az időért, azaz: ha az országot bármilyen irányból atrocitás érné, akkor a reakcióidő meghatározó lenne.

Az ország védelmét, a betörő ellenség kiszorítását egy hónapon át gyakorló katonai kötelékben 1914 honvéd vett részt, bevetettek Gripen és MIG-29-es vadászgépeket, valamint 400 különböző technikai és harci eszközt - tájékoztatott Havril András. Közlése szerint a négyhetes hadgyakorlat 530 millió forintba került.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását