2024. április 20. - Tivadar

Száz oldal a biztonságról

Százoldalas együttműködési megállapodásban foglalta össze a NATO, hogy a budapesti védelmi miniszteri találkozó megrendezésével kapcsolatban milyen biztonsági előírásokat kell teljesíteni - mondta el Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője sze
2008. október 8. szerda 18:38 - Hírextra
A csütörtökön kezdődő találkozó helyszínének kiválasztásakor az volt a cél, hogy ne kelljen nagy területet lezárni és ne okozzon káoszt a közlekedésben. Ezért esett a választás a belvárosban egymás szomszédságában lévő három szállodára, a Marriott, a Sofitel és az Intercontinental hotelekre - közölte a szóvivő, hozzátéve, ezekben a szállodákban tartják a tanácskozásokat, a sajtótájékoztatókat és rendezik be a médiaközpontot.

Ismertetése szerint a NATO százoldalas együttműködési megállapodásban foglalta össze, hogy a találkozó megrendezésével kapcsolatban milyen biztonsági előírásokat kell teljesíteni és milyen helyszíneket, kiszolgálást kell biztosítani.

A tanácskozás résztvevőit ötcsillagos szállodai szobákban kell elhelyezni, de azok költségét minden delegáció saját maga fizeti.Érdekesség, hogy a találkozó helyszínén dolgozóknak - a szálloda alkalmazottaitól a kiszolgáló személyzetig, összesen több száz embernek - nemzetbiztonsági átvilágításon kellett átesniük.

A megbeszélések helyszínei lehallgatásbiztosak, azonban ezek részleteiről biztonsági okokból nem beszélhetett a szóvivő.A dokumentumok azt is rögzítik, hogy a mintegy 300 újságíró számára milyen infrastruktúrát kell biztosítani, de belefoglalták azt is, hogy a NATO-főtitkár sajtótájékoztatójának helyszínét hogyan kell bevilágítani.

A média munkatársainak 150 munkaállomásos sajtóközpontot, egy kétszáz, illetve egy száz férőhelyes sajtókonferencia-termet, illetve öt kisebb, 20-60 újságírót befogadó sajtószobát kell kialakítani.

Az újságírók zártláncú tévécsatornán figyelhetik az ülés nyilvános részeit, sőt a delegációk megérkezését is.
A tanácskozás helyszínén külön irodát kell biztosítani a NATO-főtitkárnak és a helyettesének, továbbá külön tárgyalótermeket is nyitnak, ahol kétoldalú tárgyalások folytathatók.
Az összesen 42 delegáció szállítását hetven személygépkocsival és mintegy 100 mikrobusszal oldják meg, ezek egy részét a honvédség biztosítja, a felső kategóriás személyautókat viszont bérlik.

A rendezvény biztosításában az Országos Rendőr-főkapitányság, a Köztársasági Őrezred és a Budapesti Rendőr-főkapitányság vesz részt.A tanácskozáson hét különösen védett személy lesz jelen, ők olyan szintű biztosításban részesülnek, mint magyarországi látogatásakor az amerikai vagy az orosz elnök. A különösen védett hét ember a NATO főtitkára, továbbá az amerikai, a brit, a francia, a német, az afgán és a török delegáció vezetője. Mellettük további 34 védett vezető vesz részt a megbeszélésen.

A delegáció tagjai szerda délutántól érkeznek Budapestre, de némely küldöttség csak csütörtökön jön. Vannak olyanok, akik közúton érkeznek, többen pedig menetrend szerinti repülőjáratokon.
A találkozó pénteken kora délután ér véget, a Honvédelmi Minisztérium szóvivőjének közlése szerint 15-16 órától folyamatosan megszűnnek az utcalezárások a belvárosban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását